Meteorolog Nedim Sladić poručio: “Ovo je uistinu neuobičajena pojava”

Meteorolog Nedim Sladić tvrdi da je ovo uistinu neuobičajena pojava…

Požari i temperaturni rekordi bilježe se širom starog kontinenta.

Klimatske promjene uzimaju danak, kažu stručnjaci. Iako itekako osjete posljedice, brojni građani upozorenja nerijetko proglase pretjerivanjem.

S tim u vezi, meteorolog Nedim Sladić podijelio je poseban dokaz koji potvrđuje ozbiljnost situacije.

Za sve one koje misle da meteorolozi pretjeruju s izraženim valom vrućine proteklih dana, poznati meteorolog je na svom Facebook nalogu podijelio zanimljivu mapu, koja, kako kaže, potvrđuje da svjedočimo uistinu neuobičajenoj pojavi.

“Temperaturno odstupanje nad zapadnom Europom danas je, ne računajući već rashlađeni jugozapadni dio Europe po prolasku visinske ciklone, za 10 do 20 °C više u odnosu na višegodišnju klimatsku normalu 1991-2020.

Dobro pročitajte još jednom zadnju rečenicu i posebno zadnje četiri riječi iste, jer nije riječ ni o 1961-1990, niti o 1981-2010, već je, ako vam je bilo mrsko čitati, niz 1991-2020 – onaj u kojem bi odstupanja trebala biti najmanja.

Hvala mojoj Dunja Mazzocco Drvar na kratkoj diskusiji, a i zanimljivom podatku – naveo je Sladić.

Podsjetimo, Sladić je u skorašnjem gostovanju na N1 najavio će temperature u Bosni i Hercegovini u predstojećem vikendu dosegnuti, a negdje i premašiti 40 stepeni.

To je gostujući na N1 potvrdio i dekan PMF-a Banajluka Goran Trbić, koji je bio dio tima za izradu Strategije BiH za borbu protiv klimatskih promjena.

Pojasnio je kako nam toplotni val stiže sa sjevera Afrike i Sahare, te da će očekivane temperature tokom njegovog širenja u BiH, čak i u hladu ići do 40 stepeni.

Svi smo u iščekivanju narednog perioda…

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.