Meteorolog Nedim Sladić prognozirao kada nam stižu temperature od 30 stepeni

Promjenjivo, tj. uobičajeno majsko vrijeme pratit će nas i u narednom periodu, a najmanje do 10.05. što znači jedno – red sunca, red (konvektivnih) oblaka, i red lokalnih pljuskova, dok će temperature zraka biti uglavnom u granicama prosjeka za 05. mjesec objavio je meterolog Nove BH Nedim Sladić.

“Pod utjecajem visinske ciklone sutra te nove visinske doline ponovo prema kraju iduće sedmice bit će nestabilno s pljuskovima praćeni grmljavinom.

Mjestimično te kratkotrajno i izraženijim, no prostorno i intenzitetom lokalne pljuskove je nezahvalno prognozirati na duže staze.

Kako u velikoj mjeri na njih utječe količina vlage u srednjim nivoima atmosfere, indeksi nestabilnosti, prethodno prijepodnevno zagrijavanje podloge i temperatura okolnog zraka koja za nastanak većeg uzdizanja i hlađenja zahtjeva veću temperaturnu.

Razliku između temperature podloge i okolnog zraka, pa se za njih često radi nowcasting (prognoziranje do nekoliko sati unaprijed).

Kako lokalni pljuskovi nisu prostorno i količinski jednako raspoređeni, najveće šanse za njih u narednih 7 do 10 dana su u višim, odnosno planinskim predjelima.

Između dva spomenuta perioda, sredina iduće sedmice donosi prolazno jačanje visinskog grebena i manje vjerovatnoće za pojavu pljuskova te više sunca.

Prema sredini mjeseca već nekoliko dana unazad postoje prve naznake jačeg zatopljenja, a vjerovatno do njenog kraja i pojava prvih vrelih dana, odnosno tridesetica u 2022. godini.” prognozirao je Sladić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.