Meteorolog Nove BH Nedim Sladić najavio detaljnu vremensku prognozu za period od petka do srijede

Meteorolog Nove BH Nedim Sladić u kolumni za N1 donosi detaljnu vremensku prognozu za period od petka do srijede.

Sinoptika: Po visini prolazno jačanje termobaričkog grebena, a potom njegovo izmještanje na istok prema Turskoj i Maloj Aziji, te pad geopotencijalne vrijednosti uslIjed produbljenja visinske doline nad zapadnom Europom uz sve izraženije jugozapadno strujanje prema kraju dana i advekciju toplog i postepeno sve vlažnijeg zraka.

U prizemlju ciklonalno polje nad zapadom Francuske i pripadajući topli front preko centralne Europe koji se pomjeraju prema Đenovi, a serija fronti nad sjeveroistokom Europe povezana je sa ciklonalnim sistemom nad Skandinavijom.

Nad Balkanom uspostavljeno je gradijentno polje uslovljeno poremećajima sa sjevera i povišenim vrijednostima pritiska sa jugoistoku, pri čemu je sutra malo ispod normale (oko 1009 hPa) uz daljnju tendenciju pada.

U petak 8. aprila izraženija jugozapadna visinska advekcija dovlači vlažan zrak u niže slojeve atmosfere, što u većem dijelu jugozapadne Bosne, sjeverozapadne i jugozapadne Hercegovine te djelomično u Krajini uvjetuje pretežno oblačno vrijeme, što se naročito odnosi na područja uz zapadnu granicu sa Republikom Hrvatskom.

U poslijepodnevnim satima u rejonu sjevernije od Mostara prolazno je moguća slaba kiša, izglednija uz masive Čabulje i Čvrsnice, kao posljedica većeg prisustva vlažnog zraka po visini, a krajem dana slabe padavine izgledne su i oko Livanjskog polja.

Prema južnoj Hercegovini promjenjivo oblačno sa sunčanim periodima, dok će u većem dijelu centralne, istočne, sjeverne i sjeveroistočne Bosne preovladavati sunčano vrijeme uz promjenjivu oblačnost, pri čemu će nebo najprije prekrivati visoki prozirni koprenasti oblaci, a s probijanjem vlažnijeg zraka u srednjim nivoima atmosfere iz smjera Moslavine preko Posavine prolazno umjereno povećanje oblačnosti na krajnjem sjeveroistoku Bosne.

Vjetar u prvom dijelu dana u Krajini i na sjeveru Bosne umjeren do jak južnog i jugozapadnog smjera.

U ostatku zemlje se jačanje južnog vjetra prognozira prema kraju dana i tokom večeri sa jačanjem razlike u pritiscima. Jutarnja temperatura od 6 do 12, u područjima osjetljivim na južinu (Gradačac, Bihać, Banja Luka) i do 15, a dnevna od 16 do 22, na sjeveroistoku Bosne i oko Zenice do 25 ºC.

U Sarajevu veći dio dana sunčano vrijeme uz prisutnost visoke prozirne koprenaste naoblake, a od drugog dijela poslijepodneva i srednje visoke oblačnosti.

Vjetar slab do umjeren jugozapadnog smjera.

Vjetar je u postepenom jačanju prema kraju dana i tokom večernjih sati. Jutarnja temperatura oko 7, a dnevna oko 22 ºC.

Subota: Po visini se sa sjeverozapada osom preko istoka Francuske dodatno produbljuje dolina prema Đenovskom zaljevu uz daljnji pad geopotencijalne vrijednosti i pojačava gradijent preko Balkana i jugoistoka Europe uz izraženo jugozapadno visinsko strujanje koje se na prelazu sa subote na nedjelju s daljnjim produbljenjem doline prema Garganu i Otrantu postepeno transformiše na sjeverozapadno.

Advekcija se nad Bosnom i Hercegovinom postepeno mijenja s tople na hladnu krajem dana i u večernjim satima s produbljenjem doline prema Garganu i Otrantu, pri čemu preko tzv. Bečkih vrata pristiže vrlo hladan zrak porijeklom s Arktika.

U prizemlju se ciklona iz zapadne Francuske premješta prema Đenovskom zaljevu, prema kraju termina prema Jonskom moru zajedno s pripadajućim prostranim frontom 2. reda u početnom stadiju okluzije usljed jačanja zračnog pritiska sa sjeverozapada Europe.

Figura 1 i 2. Napredovanje hladne zračne mase preko tzv. Bečkih vrata – subota poslijepodne (gore) i prvi sati nedjelje (dolje).

Prognoza vremena: U subotu, 9.4.2022. u prvom dijelu dana se na sjeveroistoku, istoku i u dijelovima sjeverne i centralne Bosne prognozira djelomično vedro i vjetrovito vrijeme uz postepeno povećanje oblačnosti prema sredini dana koje pristiže sa zapada usljed približavanja poremećaja našim područjima.

U Hercegovini većinom pretežno oblačno, prema jugu manje oblačnosti, a s većim pritjecajem vlažnog zraka u zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne i na planinama jugozapadne Hercegovine prognozira se kiša. U poslijepodnevnim satima većinom pretežno oblačno vrijeme širom zemlje.

Kiša na jugozapadu i zapadu Bosne, a predfrontalnih nestabilnosti u vidu prolaznih pljuskova može biti u Posavini.

S približavanjem fronte drugog reda prema kraju dana iz smjera Korduna i Banije u Krajini se iza 17 sati prognozira kiša, a usljed sukobljavanjem strujanja, jugozapadnog s prednje strane ciklone i sjevernog i sjeverozapadnog koje istiskuje topao zrak pri čemu se zrak izraženije hladi, širi i kondenzuje, bit će nerijetko i izraženijih pljuskova koji mogu mjestimice biti praćeni i grmljavinom.

U zoni fronta prognozira se jak, na udare i olujan sjeverozapadnjak s kojim će osjetnije zahladniti, pri čemu usljed pada temperature zraka će kiša postepeno prelaziti u susnježicu i snijeg, najprije u višim područjima gdje će se izgledno formirati pokrivač visine 10 do 15, lokalno i do 20 cm, a u nižim predjelima od 1 do 5 cm.

Tokom večeri s napredovanjem hladne fronte osjetnije zahlađenje sa prolazno intenzivnijom kišom usljed sukobljavanja strujanja se sa sjeverozapada širi na jugoistok pri čemu se u kasnim večernjim satima subote te tokom noći na nedjelju u centralnim područjima Bosne prognozira prelazak kiše u susnježicu i snijeg koji u početku će biti vrlo gust i u vidu tzv. “krpi“.

Izgledna snježna granica je na oko 600 metara nadmorske visine, s tim da usljed jačeg intenziteta padavina i prisilnog spuštanja hladnog zraka s visine granica se može prolazno spustiti do 400 metara visine.

Na planinama centralne Bosne do nedjelje ujutro je izgledno formiranje pokrivača od 10 do 20 cm, a u nižim predjelima od 1 do 5, lokalno do 10 cm.

Vjetar umjeren do jak, mjestimično i s olujnim udarima brzine 60 do 80 kmh-1 južnog i jugozapadnog smjera. Prema kraju dana u Krajini s nailaskom fronta vjetar naglo mijenja smjer na sjeverni i sjeverozapadni pri čemu u zoni fronta ima mjestimično olujne udare.

Vjetar mijenja smjer na sjeverozapadni u cijeloj Bosni do noći na nedjelju. Jutarnja temperatura od 10 do 17, a dnevna od 14 do 20, na sjeveroistoku Bosne do 22 ºC. U večernjim satima osjetan pad temperatura zraka.

U Sarajevu u prijepodnevnim satima djelomično vedro.

Od sredine dana porast naoblake. Jače pogoršanje uvjetovano prelaskom fronte drugog reda od večernjih sati, praćeno kišom i izraženijim pljuskovima. Usljed pada temperature zraka tokom noći na nedjelju kiša će preći u susnježicu i snijeg koji će izgledno u početku biti vrlo gust i u vidu tzv. “krpi“ uz formiranje manjeg snježnog pokrivača tokom prvih sati nedjelje.

Vjetar umjeren do jak, povremeno s olujnim udarima jugozapadnog smjera. U kasnim večernjim satima mijenja smjer na sjeverozapadni. Jutarnja temperatura oko 13, a dnevna oko 18 ºC. U večernjim satima osjetan pad temperature zraka, oko ponoći temperatura zraka oko 0 ºC.

U nedjelju, 10.4.2022. prognozira se postepeno jačanje zračnog pritiska s kojim će se vremenske prilike smirivati po odmicanju frontalnog poremećaja dalje na jugoistok.

Preovladavat će pretežno oblačno vrijeme u prvom dijelu dana. Snijeg i susnježica očekuje se u centralnim i istočnim područjima Bosne, a na sjeveroistoku izglednija je susnježica i kiša. Kiša u prijepodnevnim satima na području Hercegovine, s tim da se na planinama sjeveroistočne Hercegovine prognozira snijeg. Bez padavina u Krajini i Posavini gdje će se od sredine dana postepeno smanjivati naoblaka s daljnjim jačanjem zračnog pritiska.

Po odmicanju poremećaja na jugoistok u južnoj Hercegovini snažno sjeveroistočno strujanje uvjetuje rastjerivanje oblačnosti i pretežno sunčano vrijeme u drugom dijelu dana.

Sunčanije u drugom dijelu dana i u Krajini, dok se oblačnost najduže zadržava prema istoku i centralnim područjima Bosne gdje se ona smanjuje prema kraju dana.

Usljed izraženog pritisnog gradijenta bit će vjetrovito, u Bosni uz umjeren do jak sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini jaka, na udare i olujna bura.

Vjetar će postepeno slabjeti do večernjih sati.

Jutarnja temperatura od -5 na planinama, u nižim predjelima od -2 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 5 do 9, na jugu Hercegovine, sjeveru i sjeverozapadu Bosne od 10 do 14 ºC.

U Sarajevu pretežno oblačno veći dio dana te razmjerno hladno za četvrti mjesec. Prijepodne sa snijegom. Sredinom dana prestanak padavina. Smanjenje oblačnosti prema kraju dana. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Jutarnja temperatura oko 0, a dnevna oko 6 ºC.

Figura 3: Skupovna/ensemble prognoza 50 izračuna za visinu snijega u Sarajevu tokom vikenda, prognozni model: ECMWF. Svih 50 članica saglasno je za snijeg tokom noći na nedjelju.

Prognoza vremena: U ponedjeljak, 11.4.2022. sunčano. Jutarnja temperatura od -5 na planinama, u nizinama od -2 do 4, na jugu do 7, a dnevna od 9 do 16 ºC.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko -1, a dnevna oko 12 ºC.

U utorak, 12.4.2022. sunčano. Jutarnja temperatura od -1 do 7, a dnevna od 14 do 22 ºC.

U Sarajevu sunčano. Jutarnja temperatura oko 1, a dnevna oko 17 ºC.

U srijedu, 13.4.2022. sunčano uz postepen porast visoke prozirne koprenaste naoblake. Jutarnja temperatura od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevna od 18 do 25 ºC.

U Sarajevu sunčano uz postepen porast visoke prozirne koprenaste naoblake. Jutarnja temperatura oko 3, a dnevna oko 21 ºC.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.