Meteorolog Nove BH Sladić prognozira: “Ubica ljeta je tu, ali nestabilnije razdoblje do kraja augusta je ispred nas”

Posljednje

Jutros je pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada u većem dijelu zemlje. Bez padavina na jugu.

Temperature zraka izmjerene u 08:00 sati (°C): Bjelašnica 8; Ivan-sedlo 12; Drvar 13; Bihać, Livno, Prijedor, Sanski Most i Sarajevo 14; Banja Luka, Bugojno, Gradačac i Jajce 15; Bijeljina, Doboj, Tuzla i Zenica 16; Grude 17; Mostar i Trebinje 19°C. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 942hPa, za 2hPa je manji od normalnog i opada.

Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom i pljuskovima. Grmljavina je moguća na području Hercegovine. Prestanak padavina u poslijepodnevnim satima. Vjetar slab sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 21°C, na jugu zemlje do 27°C.

U Sarajevu oblačno sa kišom prije podne. Najviša dnevna temperatura zraka oko 18°C, piše
Federalni hidrometeorološki zavod BiH.

Meteorolog Nove BH, Nedim Sladić pisao je najavu vremenske prognoze za naredne dane, te predstojeći mjesec septembar.

“Iako je ono najgore od vreline za ovo ljeto sada definitivno iza nas, rado bih rekao “Summerkiller je tu” ili pak “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja”, ali… septembar diže ensemble članice, a i NAO ode u pozitivno, pa ne bih smio tek tako se usuditi najaviti kraj ljeta. Onih žestokih vrelina više izgledno neće biti. Umjerenije, s danima oko 30 °C, vjerovatno još hoće. Ugodnije, ali nestabilnije razdoblje do kraja augusta je ispred nas. Spas stiže i za opožarena područja s neba, napisao je Sladić.

Leave your vote