Meteorolozi: Juni najtopliji do sada, genijalni Nedim Sladić otkriva kada ćemo lakše disati

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda kazali su da je ovo najtopliji juni od početka mjerenja.

Kako su naveli iz FHMZ, juni 2022. godine obilježila je iznadprosječna toplina koja je bila naročito izražena u posljednjoj dekadi mjeseca, kada su prosječna odstupanja imala vrijednosti od 3,6°C u Mostaru do 6,3°C u Sarajevo.

“Srednje mjesečne temperature zraka u junu 2022. godine bile su znatno više u odnosu na prosjek za referentni niz (1991.-2020.). Temperaturna odstupanja varirala su od 2,6°C u Gradačcu i Bihaću do 3,8°C u Sarajevu. Srednje mjesečne temperature zraka bile su u rasponu od 21,5°C u Livnu do 26,3°C u Neumu, a u planinskim područjima od 11,8°C na Bjelašnici do 18,4°C na Ivan-Sedlu”

Prema raspodjeli percentila temperaturne vrijednosti svrstavamo u kategoriju vrlo toplo i ekstremno toplo i da je u Sarajevu, Bugojnu i Livnu juni 2022. godine bio najtopliji, a na ostalim stanicama je drugi najtopliji juni od početka službenih mjerenja, kažu iz FHMZ.

“Na Meteorološkoj stanici Zenica nadmašen je apsolutni maksimum. Dana 29.06. izmjereno je 40,0°C. Ovo je ujedno i najveća temperatura u junu izmjerena u Bosni. Dosadašnji apsolutni maksimum za Zenicu u junu iznosio je 39,6°C a zabilježen je 23.06.2021. godine”, podsjećaju iz FHMZ.

Srednje minimalne temperature zraka u junu 2022. godine bile su na svim posmatranim stanicama znatno iznad prosjeka.

Također, tokom juna najveći broj tropskih noći zabilježen je u Mostaru (21), Gradačcu (6) te Sarajevu, Zenici i Sanskom Mostu (1).

Apsolutne maksimalne temperature zraka kretale su se između 22,1°C (29.06.) na Bjelašnici i 41,0°C (28.06.) u Mostaru.

Nedim Sladić, meteorolog Nove BH na Facebooku je napisao kada možemo očekivati osvježenje odnosno manje temperature zraka.

“Prolazno sutra sjever Bosne, a svi zajedno lakše ćemo disati od 07.07. kada bi umjereno zahladnilo”, napisao je Sladić – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.