Milanović u Livnu: Sljedeći put na ovakvim skupovima, nakon hrvatske i bosansko-hercegovačke pustite i himnu EU

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske prsustvovao je svečanoj sjednici u Livnu u povodu godišnjice odbrane ovog grada.

Milanović je kratko u svom govoru spomenuo i predstojeće Opće izbore u BiH.

“Izbori u čijoj pripremi je učinjeno sve da se temeljni principi Dejtonskog mirovnog sporazuma ignoriraju, da ih se gazi da se zbori na kraju na sllu provedu bez proračuna.

Ja razmišljam kako bi to bilo da ja svoj Ured odnosno Ured Predsjednika RH vodim bez proračuna a da finansije nalazim kod prijatelja, rođaka, poslovnih partnera. Tako europska država ne funkcionira, to nije put u Evropu”, kazao je Milanović.

Ponovio je da Ukrajina ne može dobiti status kandidata za članstvo u EU bez da isti tretman dobije i BiH jer, kako je objasnio, to je kao da mu je neko odrezao ruku.

“Vjerujte da se za evropsku BiH puno jače puno širim alveolama diše u Zagrebu nego u velikom dijelu Sarajeva”, istakao je Milanović.

Srbija je sponzor srpskog naroda u BiH i Milanović kaže da to ne može promijeniti.

– U ovom gradu odakle moji preci Milanovići kao prava pasmina dolaze, u Hrvatsku, Dalmaciju, ali neke stvari ne zaboravljaš. Imam prijedlog – sljedeći put na ovakvim skupovima, nakon hrvatske i bosansko-hercegovačke himne pustite i himnu EU, “Odu radosti”, da pokažete ko ste i šta ste i kamo stremite, kakvi su vaši ciljevi, da su oni jasni, da nema nikakvi figa u džepu.

Nema države, ni blizu, koja želi ulazak BiH u EU koliko to želi Hrvatska – rekao je Milanović, javlja RTL.

Kazao je da mnogo toga radi zato što je to u interesu zajednice koju predstavlja.

– Neću držati političke govori o izborima koji vas čekaju. Bez pripreme bez proračuna… Tako evropska država ne funkcionira.

Kad mi ponude da potpišem pismo da se Ukrajini danas da status kandidata, ja kažem – ne bez BiH. Naši motivi će nekome biti sumnjivi. Nama je ovo važno. Sigurnosno, emocionalno pitanje za nas važno. Budite jedinstveni. Nisam nacionalist, nisam šovinist. Fućka mi se za Brisel – poručio je Milanović.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.