Milorad Dodik pred ambasadorom Rusije “osuo paljbu” po Džaferoviću i Komšiću: “Oni nastavljaju da dijele BiH, da dezavuišu javnost i derogiraju zvanične organe”

Ruski ambasador u Bosni i Hercegovini Igor Kalabuhov ocijenio je historijskom odluku predsjednika Vladimira Putina da Donjecku i Lugansku prizna nezavisnost od Ukrajine.

Kalabuhov je podsjetio kako je i sam iz Donjecka.

“Čuli ste za odluku predsjednika Putina. Za mene je to od posebne važnosti jer sam iz Donjecak i mislim da je to historijski dan za Rusiju i ljude u Donjecku i Lugansku. Mislim da će sve biti dobro. Kao diplomata želim reći da je ovo momenat kada se moraju početi ozbiljni pregovori za kreiranje sistema bezbjednosti u Evropi koji će biti sigurni za svaku državi i narod”, rekao je kratko Kalabuhov.

Dodik odbacio stavove Komšića i Džaferovića

Ruski ambasador danas se sastao sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, koji je poručio kako BiH mora ostati “neutralna” u vezi sa ukrajinskom krizom. Također, Dodik je odbacio stavove kolega iz Predsjedništva, Željka Komšića i Šefika Džaferovića.

“Nije stav BiH (izjave Komšića i Džaferovića). Oni nastavljaju da dijele BiH, da dezavuišu javnost i derogiraju zvanične organe. To je njihov privatni i politički stav, on su direktno zloupotrijebili situaciju. BiH jedino što može postići je neutralan stav. Ako oni cijene da na taj način pridobijaju simpatije, zvali su i mene da se pridružim, realno je očekivati da budemo neutralni. Svi mi imamo simpatije, to što su potrčali da se svrstaju govori da nisu vodili računa o Bosni i Hercegovini”, ocijenio je Dodik.

Članom državnog predsjedništva zaključio je kako je smiješno Rusiju optuživati da krši međunarodno pravo, priznavanjem Donjecka i Luganska, posebno kad to rade oni koji su priznali Kosovo.

“I sada oni nama šalju poruku da prihvatimo njihovu ocjenu kako Rusija krši međunarodno pravo. Da pošaljete avione NATO-a na Srbiju i Republiku Srpsku bez odluka Vijeća sigurnosti UN-a i govoriti o poštivanju međunarodnog prava – to je apsurdno”, zaključio je Milorad Dodik.

Dodik je ranije danas kazao kako sa velikom zabrinutošću prati događanja u Ukrajini i da se nada kako će se kriza u ovom dijelu svijeta završiti mirnim putem – prenosi N1.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.