Ministar odbrane BiH Sifet Podžić o detaljima “iza kulisa”: “Milanovića sam na NATO samitu na hodniku dva puta vidio, nismo se pozdravili, neprimjereno je bilo kako se ponašao”

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić, nakon NATO samita u Madridu gostovao je u emisiji “Dobar dan BiH”, na Hayat televiziji.

Ministar Podžić je na početku kazao kako je na vanrednoj sjednici Vijeća ministara usvojen prijedlog ministra sigurnosti, Selme Cikotića, da se zatraži međunarodna pomoć u gašenju požara na prostoru Konjica, Čitluka i čapljine.

“Sve je proceduralno urađeno. Pomoć ćemo prvo zatražiti od susjedne Hrvatske, i u zavisnosti od situacije u njihovoj zemlji, znat će se da li će moći priskočiti u pomoć Bosni i Hercegovini.

Prošle godine smo imali situaciju kada je bio požar oko Livna, te su hrvatski kanaderi brzo reagovali, uprkos požaru oko Splita. Vjerujem da bi sutra tokom dana kanaderi mogli doći u Bosnu i Hercegovinu – kazao je Podžić za ‘Dobar dan BiH’.

Pohvalio je brzu odluku Predsjedništva Bosne i Hercegvovine kada je u pitanju angažovanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

“Mi smo u subotu odmah poslali dva helikoptera. Po planu je bilo da jedan dejstvuje u Čitluku, a jedan u Konjicu. Međutim, prvo smo radili sa dva helikoptera oko Boračkog jezera, ali se situacija pogoršala u Čitluku, pa smo ih poslali dolje.

U međuvremenu je došao je zahtjev za angažovanje vojnika, te sam morao tražiti sjednicu Predsjedništva. Također, reagovali su efikasno i brzo, te su donijeli odluku da možemo angažovati 50 vojnika Oružanih snaga – ističe Podžić.

Naglasio je kako je general Oružanih snaga, Ivica Jerkić, uprkos tome što je na godišnjem odmoru, lično uključen u gašenje požara u Čapljini, zajedno sa vojnicima iz kasarne Čapljina.

“Obzirom na prošlogodišnje probleme u donošenju odluka Predsjedništva, ove godine sam pozitivno iznenađen. Svi smo u ministarstvu sretni kada možemo pomoći našim građanima – kazao je Podžić.

Dodao je kako ima dovoljno goriva za helikoptere, ali i naveo da je angažman helikoptera u ovakvim prilikama veoma zahtjevan i rizičan posao.

“Ovi helikiopteri nisu namijenjeni za gašenje požara. Helikopter ne može letjeti sa punim rezervoarom zbog sigurnosti. Zlonamjerno je pisati kako su helikopteri Oružanih snaga Bosne i Hercegovine ostali bez goriva.

Vidio sam da je to objavljeno na jednom portalu i vrlo brzo je promijenjeno. Helikopteri idu na tankanje goriva i nakon toga se ponovo angažuju u gašenju požara – objašnjava Podžić.

Što se tiče Nato samita u Madridu, Podžić je kazao da je to historijski samit, istakavši njegovu važnost posebno zbog toga što je u ovogodišnjem Strateškom konceptu NATO plana Rusija označena kao neprijatelj, a ne kao partner što je bila po Strateškom konceptu iz 2010. godine.

Dalje navodi da je trebalo i ranije da dođe do ažuriranja Strateškog NATO koncepta, jer je Rusija partnerstvo prekršila još 2014. godine aneksijom na Krim.

“Kina je prvi put definisana kao sistemski izazov za NATO. Nikada u historiji NATO-a Kina nije bila definisana kao tako nešto. Obzirom na njihove odnose sa Rusijom, do ovoga je trebalo doći. NATO je odlučio da pojača snage u istočnoj Evropi i od četiri borbernih grupa, bit će osam.

Snage za brzo djelovanje sa 40 hiljada vojnika povećano je na 300 hiljada vojnika. Važna je i odluka da će se pojačati snage NATO-a na granici sa Rusijom i Bjelorusijom – pojasnio je Podžić.

Kada je u pitanju Bosna i Hercgovina, Podžić je naveo da je pozitivno to što je naša zemlja spoemuta u dvije tačke, obzirom da nije članica NATO-a.

“Na sastanku NATO saveza ministara odbrane iznio sam stavove i naše zabrinutosti. Tema radne večere bila je odnosi NATO-a i Zapadnog Balkana. Najveća zabrinutost je bila da očekujem pomoć saveznika u snabdijevanju sistemima koji nama nedostaje.

Domaće vlasti nisu našle sredstva da izvršimo modernizaciju Oružanih snaga i nabavku tih sistema. Zahtjevao sam da se BiH snabdije tim sistemima. To je prepoznato i ušli smo u program paketa mjera za pojačanje i aplicirali smo na 13 programa koje će obezbijediti NATO.

Frekventne su posjete visokih zvaničnika NATO zvaničnika s kojima razrađujemo kako to uraditi. Moja druga zabrinutost je bila šta će se desiti u novembru mjesecu kada ističe misija EUFOR-a i šta će se desiti ako dođe do stavljanja veta na njihovo produženje mandata.

Sekretar odbrane SAD-a je rekao da imaju spreman odgovor ako dođe do toga. Svih 25 ministara odbrane dali su podršku i razumijevanje za BiH, tako da sam pod utiskom i ako bi bio uložen veto, saveznici imaju odgovor. Mi nećemo ostati sami, ako EUFOR ode, stiže NATO – naglasio je Podžić.

Dotakao se i teme NATO pomoći Bosne i Hercegovine u vidu opreme, kazavši kako će snabdijevanje biti na dva načina.

“Bit će formiran NATO fond, preko kojeg će se nabavljati borbena sredstva koja su potrebna. Bilateralno ćemo ići na pojedine zemlje za pojedina sredstva. Pomoćnik generalnog sekretara SAD-a je odmah došao u Ministarstvo odbrane, te smo detaljnije razgovarali o tome.

Zapadni Balkan i Crnomorska regija su od strateškog značaja za NATO savez i oni će sve učiniti da se taj region očuva, da se očuva nezavisnost u tim zemljama i da se tim zemljama omogući punopravno članstvo. Moramo biti realni, imamo dosta problema i trebamo još dugo raditi na prijemu u NATO.

Naš budžet za odbranu je spao ispod jedan posto i kao takvi ne možete postati punopravna članica NATO. NATO je imao velikih problema, a jedan od njih je i budžet. Sa nepovećanjem ulaganja u odbranu, ne vjerujem da ćemo ubrzo postati punopravna članica NATO-a.

Sada je Ukrajina u fokusu, ali nisam optimista da će sve glatko ići. Imamo neslaganje u državi, blokade vlasti, koje su ozbiljne smetnje da bi postali kredibilan član NATO saveza. Što se tiče vojnika, spremni smo, ne zaostajemo za NATO zemljama – tvrdi Podžić.

Dodaje kako će za neke borbene sisteme biti potrebno obučiti ljude, te se razmatra slanje vojnika u pojedine zemlje.

General Bouer bi trebao večeras stići u BiH. Njegov domaćin će biti general Mašović, ali razgovarat će i sa mnom, te sa članovima Predsjedništva. Raduje me da ovih dana bilo značajnih i jakih posjeta. SAD su naš strateški partner i najviše pomoći imamo od njih.

23 miliona dolara je program za nastavak operemanja BiH sa helikopterima UH2 i nadam se da ćemo sljedeće godine biti bogatiji još za nekoliko helikoptera, bit će 3-4. Važna nam je njihova podrška. UK je također posljednjih godina naklonjeno OS BiH. Teško bismo izvršavali misije da nema podrške naših saveznika – istakao je Podžić.

Što se tiče dolaska britanskih vojnih stručnjaka u našu zemlju, Podžić je naglasio kako general Mašović ima više informacija.

Problem cyber prijetnji je ozbiljno. Drago mi je da će Velika Britanija praviti koordinaciju sa nama. Ima poprilično problema na nivou države što se tiče ovoga.

Od SAD smo dobili dobru opremu i nadam se da će se usvojiti državna strategija, jer ovdje mora biti koordinacija i akademske zajednice, banakrskog sistema, privrednika i drugih. Nemam informaciju kada će doći, ali će biti olakšanje za sve nas – rekao je.

Govorio je o dolasku njemačkih vojnika u BiH, ali i Zoranu Milanoviću, predsjedniku Hrvatske.

“Sa ministricom odbrane Njemačke sam o tome razgovarao još u januaru i raduje me da Vlada Njemačke šalje vojnike u našu zemlju. Mislim da bi ovih dana trebali doći. Milanovića sam vidio na NATO samitu dva puta na hodniku, nismo se pozdravili, neprimjereno je bilo kako se ponašao.

Puno uvreda je poslao i mom narodu i državi, malo je izgledalo loše. Od 30 članica NATO saveza na radnoj večeri samo ministar Banožić nije bio prisutan, mijenjao ga je ambsador Nobilo. Imao je dobre komentare što se tiče odnosa BiH.

Ne znam koja mu je teorija bila da je vezao Izborni zakon u BiH sa prijemom Finske i Švedske u NATO. Njegova politika je doživjela fijasko, a to se vidjelo u Madridu, iako se ne radujem tome”, zaključio je Podžić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.