Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić otkriva kada bi moglo doći toplije vrijeme

Prilično niske temperature za ovo doba godine prisutne su u svim dijelovima Bosne i Hercegovine, a jutarnji minusi su nešto na što smo se skoro i navikli.

Mladi bh. meteorolog Nedim Sladić tako je objavio sliku uz koju je napisao:

“Prilično jaki minusi na 5 cm od tla jutros”.

Na pitanje jedne od njegovih brojnih pratiteljki na Facebooku, kada bi moglo otopliti, on je odgovorio:

“Oko Vaskrsa”, na šta je jedan od pratioca napisao:

“I tada kreće cvjetna nedelja”. Meteorolog na ovo nije ništa napisao, samo je jedan od sljedećih komentara glasio:

“Može li preko štele malo ranije?”, pa je Sladić kroz šalu napisao da može.

Inače, jutros je našoj zemlji bilo oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima sa susnježicom i snijegom.

Temperature zraka u 8 sati: Bjelašnica -4 stepena, Livno, Sarajevo i Sokolac 1, Bugojno 2, Jajce 3, Gradačac i Tuzla 4, Bihać, Srebrenica i Zenica 5, Banja Luka, Grude, Mostar, Sanski Most, Široki Brijeg i Trebinje 6, Neum 9 stepeni. Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 937 milibara, za 5 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Bioprognoza: Padavine i neuobičajena hladnoća negativno će djelovati na raspoloženje većine populacije. Usljed porasta sadržaja vlage u zraku, pojačan osjet hladnoće također bi mogao uzrokovati poteškoće osjetljivim osobama, ponajviše hroničnim bolesnicima sa plućnim i ishemijskim problemima. Preporučljivo je umanjiti aktivnosti i boravak na otvorenom, te posvetiti pažnju odijevanju. U drugom dijelu dana, opšta slika će biti nešto ljepša, uz djelimičnu stabilizaciju i manje izraženu naoblaku.

Danas u Bosni i Hercegovini jutro i prije podne, oblačno vrijeme sa kišom, a u višim područjima i na planinama sa susnježicom i snijegom. U drugom dijelu dana, postupan prestanak padavine i djelimično razvedravanje. Vjetar slab do umjeren sjevernog smjera. Najviša dnevna temperatura od 7 do 13, na jugu do 16 stupnjeva. U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom, susnježicom i snijegom u jutarnjim satima i prije podne. Poslije podne, bez padavina i smanjenje oblačnosti. Najviša dnevna temperatura oko 8 stepeni.

Četvrtak: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša u Hercegovini, na jugozapadu i jugoistoku Bosne. Poslije podne ili tokom noći lokalno i povremeno slaba kiša u većem dijelu zemlje. Jutarnja temperatura od 1 do 7, na jugu do 10, a najviša dnevna od 11 do 16, na jugu do 19 stepeni.

Petak: Pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Više padavina se očekuje u Hercegovini i jugozapadnoj Bosni. Jutarnja temperatura od 3 do 9, na jugu do 12, a najviša dnevna od 11 do 17, u Hercegovini i na sjeveroistoku Bosne do 20 stepeni.

Subota: Umjereno do pretežno oblačno vrijeme. U južnim, jugozapadnim i sjevernim područjima i sa slabom kišom. Jutarnja temperatura od 5 do 11, na jugu do 15, a najviša dnevna od 13 do 18, u Hercegovini i na sjeveru Bosne do 22 stepena, javlja Federalni hdirometeorološki zavod.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.