Muriz Memić direktno i bez pardona nakon što je ukinuta oslobađajuća presuda Zijadu Mutapu i drugima: “Sada smo osvjedočili šta je uradio sudija Perić”

Nakon odluke Apelacionog vijeća Suda BiH da ukine oslobađajuću presudu Zijadu Mutapu i ostalima, Muriz Memić, otac mladića Dženana Memića, kazao je za portal “Avaza” da je je očekivao ovakvu odluku.

“Imati dokaze, a osloboditi ljude bilo je nemoguće. Sada smo se osvjedočili šta je uradio sudija Branko Perić.

Ali evo očekujemo da pravosuđe profunkcioniše, da radi po Zakonu i onda se ne trebamo bojati kakve će biti presuda. Ovo je, mogu reći, bilo očekivano da će presuda biti ukinuta.

Vidjet ćemo kakav će dalje biti postupak, ali pored onolikih dokaza drugačije nije moglo.

Zadovoljan sam, ipak mučno je sve ovo vrijeme bilo u iščekivanju kada se nadate da će sve biti kako treba, a postojala je i doza straha – kazao je Memić za “Avaz” te je dodao da je uzbuđen zbog ove odluke.

Nakon presude je advokat porodice Memić Ifet Feraget ukazao na to da ona nije zakonita ni pravilna, a državno tužilaštvo je uložilo žalbu koja je prihvaćena što znači da će novi pretres biti ponovljen, ovaj put pred Apelacionim vijećem.

Feraget je potvrdio za Klix.ba da je donesena ova odluka, a da su kao razlog navedeni pogrešno utvrđeno činjenično stanje i bitne povrede odredaba krivičnog zakona.

Advokat navodi da je, između ostalog, problem bio i u obrazloženju presude sudskog vijeća.

“To je mala satisfakcija. Građani i svi mi zaslužujemo odgovorno pravosuđa, a ona odluka nije bila uredu”, rekao je Feraget.

“Pravila postupka postoje kako bi se garantovalo donošenja pravilnih i zakonitih sudskih presuda. U slučaju kršenja tih pravila, sankcija je ukidanje presude.

Odmah nakon što je objavljena ova presuda, ja sam rekao da ista ne može opstati i da očekujem njeno ukidanje zbog učinjenih bitnih povreda, odredaba krivičnog postupka

i zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja – rekao je Ifet Feraget, advokat Muriza Memića za portal “Avaza”.

“Nećemo ništa prejudicirati, ali se očekuje pretres novi pred Apelacionim vijećem – zaključio je Feraget.

Uvaženi su svi žalbeni zahtjevi tužilaca Ćazima Hasanspahića i Dubravka Čampare.

Podsjećamo, u ovom predmetu je suđeno Zijadu Mutapu, Alisi Ramić, Hasanu Dupovcu, Josipu Bariću i Muameru Ožegoviću.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.