Muslimani večeras obilježavaju odabranu noć

Mubarek noć Lejletul-berat nastupa večeras s akšam-namazom, a u džamijama širom Bosne i Hercegovine i dijaspore bit će obilježena prigodnim programima.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Sloveniji muftija ljubljanski Nevzet Porić u razgovoru za agenciju MINA kazao je da se ova noć obilježava učenjem mevluda, dobrovoljnim namazima, učenjem dova i traženjem oprosta od Allaha.

“Vjeruje se da se u ovoj noći otvaraju vrata Božije milosti i oprosta, te da Uzvišeni Bog odlučuje o sudbini svakog pojedinca u narednoj godini.

Za muslimane i muslimanke, Lejletul-berat je nagovještaj mubarek mjeseca ramazana, a mjesec šaban je vrijeme za koje je poslanik Muhammed, a.s., preporučio da se provede u ibadetu, činjenju dobrih djela i pripremi za mubarek mjesec ramazan, kako bismo nastavili s još većim intenzitetom izvršavanja ibadeta i činjenja dobrih djela u vrijeme dok postimo”, kazao je Porić.

Podsjetio je da utemeljenost važnosti ove mubarek noći nalazimo u hadisima Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., na osnovu kojih Bošnjaci, kao i muslimani u mnogim muslimanskim zemljama, obilježavaju Lejletul-berat i smatraju je vrijednom.

“Vjeruje se da će Uzvišeni Bog oprostiti grijehe onima koji se iskreno pokaju za njih i zatraže oprost. Dakle, Lejletul-berat ima posebnu važnost, jer je to noć u kojoj ljudi stječu posebnu Allahovu milost i naklonost.

Stoga je važno ovu milosnu noć provesti u ibadetu na način kako su to prakticirale ranije generacije muslimana ovih prostora”, naglasio je muftija.

Istaknuo je da Lejletul-berat treba iskoristiti za obavljanje dobrovoljnih namaza u kućama, učenje Kur'ana, zikra i donošenje salavata na Božijeg poslanika Muhammeda, učenje dova Allahu, dž.š., i traženje oprosta za počinjene grijehe.

“Muhammed, a.s., je preporučio da postimo 15. dan mjeseca šabana, tj., dan nakon Lejletul-berata. Mjesec šaban ima posebnu vrijednost i dobra djela kao i ibadeti počinjeni u njemu, višestruko se nagrađuju.

Zabilježeno je da je Muhammed, a.s., mnogo postio u mjesecu šabanu, a ponekad i cijeli mjesec šaban.

Zabilježeno je, također, da su ashabi, i kasnije generacije muslimana, sve do dana današnjeg, petnaesti dan mjeseca šabana postili, što nas može motivisati da i mi postimo na taj dan i svojim postom prakticiramo sunnet Muhammeda, a.s.”, naveo je muftija ljubljanski.

Poručio je da su mubarek noći, a naročito Lejletul-berat kao Noć oprosta veliko ohrabrenje za vjernike i vjernice “u kojima se mogu povjeriti svome Gospodaru i predati mu svoje želje”.

Muftija smatra da nas vrijeme konzumerizma i digitalne tehnologije u kojem živimo, udaljava od duhovnosti, te da je je duši potrebna “duhovna hrana”.

“Sve više vodimo računa o materijalnim dobrima, a zapostavljamo pravi smisao ljudskog postojanja kao Božijeg namjesnika na Zemlji.

Tradicionalne vrijednosti uz koje smo odrasli, potisnuli smo ih iz svojih života, a prihvatili nametnute obrasce ponašanja i ophođenja s ljudima diktirane različitim društvenim mrežama i tzv. sviđanjem, zapostavljajući lične i prisne međusobne kontakte.

Mubarek noći su prilika da osvježimo iman, nahranimo dušu, napustimo virtualni svijet, vratimo se u realnost i sagledamo zbilju oko sebe”, poručio je Porić – prenosi Anadolija.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.