NA DANAŠNJI DAN Prije 19 godina “Ničija zemlja” dobila Oscara za najbolji strani film: Stiže li nam još jedan

Na 74. dodjeli Oscara za najbolji film u 2001. godini, 24. marta 2002. bosanskohercegovački film “Ničija zemlja” režisera Danisa Tanovića dobio je Oscar za najbolji strani film.

Devetnaest godina kasnije, film “Quo Vadis, Aida?” rediteljice Jasmile Žbanić zvanično je u utrci za Oscara! Ušao je među pet filmova koji su u utrci za najbolji film van engleskog govornog područja za prestižnu nagradu američke filmske akademije.

Film Ničija zemlja  je bila u konkurenciji sa filmovima Amélie (Francuska), Elling (Norveška), Lagaan (India) Son of the Bride (Argentina). Nagradu su uručili Sharon Stone i John Travolta.

Između rata i mira, humora i mržnje, zarobljavanja i predaje, života i smrti – nalazi se ničija zemlja. Smješten u nezaboravnom rovu bosansko-srpskog sukoba ovaj “zapanjujući” (Chicago Tribune) film pripovijeda priču o trojici vojnika uhvaćenih između dviju crta bojišnice. Prozvan “jednim od najboljih filmova 2001.” Ničija zemlja je “snažno, potresno, iznimno zabavno” (Movieline) istraživanje besmislenosti rata.

U toku ratnih dešavanja 1993. na komadu ničije minirane zemlje susreću se dva Bosanca i Srbin. Dok jedan Bosanac i Srbin verbalnim duelima rješavaju svoje lične frustracije, treći vojnik leži na mini koja će eksplodirati ukoliko se pomakne. U pomoć im priskače UNPROFOR, ugrožavajući svoj položaj. O cijelom slučaju ubrzo saznaju novinarske ekipe, te cijeli slučaj poprima dramatične razmjere.

Scenarij i režija: Danis Tanović; producent: Čedomir Kolar; uloge: Branko Đurić, Rene Bitorajac, Filip Šovagović, Katrin Cartlidg.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.