Na današnji dan rođena su dva bosanskohercegovačka velikana, Josip Katalinski i Mustafa Nadarević…

Drugog maja 1948.godine u Sarajevu, rođen je jedan od najvećih igrača sarajevskog Željezničara, Josip Katalinski Škija. Isti dan ali 1943.godine, u Banjoj Luci je rođen jedan od najvećih bosanskohercegovačkih glumaca, Mustafa Nadarević.

Škija je igrao na poziciji odbrambenog fudbalera i u dresu Željezničara je u periodu od 1965.-1975. ubilježio 269 nastupa i postigao 48 golova.

Nadarević je svoju karijeru započeo u Zagrebačkom kazalištu mladih, a 1969. godine je postao i članom Drame Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

Glumio je u brojnim predstavama, a filmsku je karijeru započeo krajem 80-ih godina. U filmu ”Otac na službenom putu“ Emira Kusturice iz 1985. godine istakao se ulogom Zijaha. “Praznik u Sarajevu”, “Puška za uspavljivanje”, “Ničija zemlja”, “Gori vatra”, “Kuduz” samo su neki od projekata na kojima je radio. Kao redatelj debitirao je 1992. godine s predstavom “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, a nakon toga je postavio još nekoliko većih predstava. Mustafa Nadarević je i vlasnik nekoliko nagrada, a dobio je između ostalog tri Zlatne arene i Lovorov vijenac. Publiku je najviše osvojio ulogom Izeta Fazlinovića u seriji “Lud, zbunjen, normalan”.

Najbitnije vijesti iz BiH, regije, dijaspore i svijeta pratite OVDJE.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.