Naila Solo iz Jelaha, učenica sarajevskog Richmond Park koledža niže međunarodne uspjehe: Nakon zlata u Tunisu, osvojila prvo mjesto i u Londonu

Naila Solo (18) iz Jelaha, učenica sarajevskog Richmond Park koledža niže međunarodne uspjehe. Nakon zlatne medalje u Tunisu, osvojila prvo mjesto i u Londonu.

Naila je bila jedina predstavnica BiH na ovogodišnjem TeenEagle takmičenju u Londonu na kojem je učestvovalo 600 učenika iz 40 zemalja

Tradicionalno TeenEagle takmičenje, koje je ove godine od 12. do 16. oktobra održano u Londonu, ustvari je međunarodno takmičenje iz oblasti engleskog jezika. Kad kažemo “iz oblasti engleskog jezika”, znači da se ne radi samo o takmičenju iz pukog poznavanja engleskog jezika, pojasnila nam je Naila:

“Cilj takmičenja jeste da promoviše ideje zajedničkog identiteta, te zdravog takmičarskog duha kao i da podstiče mlade da ulažu i prenesu steknuta znanja u svoje lokalne zajednice.

Najbolja u konkurenciji 600 učenika

TeenEagle je takmičenje koje se svake godine godina odvija u dvije runde, kvalifikacionoj (online) rundi, te na globalnom nivou, u finalu, u glavnom gradu Velike Britanije. Naila Solo je zlatnu medalju osvojila u konkurenciji 600 učenika iz 40 zemalja kako bi prestavili svoje države.

Osvojila zlatnu medalju i u Tunisu

No, zlatna medalja u Londonu nije jedini ovogodišnji međunarodni uspjeh jelašanke Naile Solo (18), inače jedne od najboljih učenica sarajevskog Richmond Park koledža. Ona je briljirala i na takmičenju “I-FEST2”, koje je održano u junu ove godine u Tunisu, kada je –zajedno sa učenicama Merjem Mihaljević i Lejlom Alibegović – također osvojila zlatnu medalju.

“I-FEST2” je inače međunarodno takmičenje iz oblasti prirodnih i društvenih nauka, inženjeringa i multimedije.

“Cilj organizovanja ovog takmičenja je inspirirati intelektualnu znatiželju u mladim umovima širom svijeta – istakli su iz organizacionog odbora takmičenja.

Putuje na konferenciju u Italiju

Tokom pet dana na takmičenju je predstavljeno više od 250 projekata na kojima je radilo više od 1.000 učenika iz Kanade, Brazila, Malezije, Tunisa, Češke, Meksika, Ukrajine, Južne Afrike i brojnih drugih sa svih kontinenata. Naila Solo je duševila žiri i osvojila zlatnu medalju sa autorskim projektom iz oblasti inženjerstva i IT-a pod nazivom “XEXA uv – facemask sterilizer”.

“To je kompaktni i portabilni uređaj koji pomoću ultraljubičastih zraka, za samo 30 sekundi, dezinficira masku i produžava joj uporabni vijek – kaže Naila.

Krajem oktobra ove godine, zajedno sa učenicima iz Richmond Park koledža Sarajevo i Katoličkog Školskog Centra Banja Luka, Naila Solo putuje na konferenciju u Italiju koju organizira ISOF institut u Bolonji, a tema je “Minerali u školama” (RM@Schools). Konferencija će okupiti 20 partnera iz cijele Evrope – raznih instituta, univerziteta, škola, organizacija za popularizaciju nauke itd.

“Mi smo uvjereni da naša domovina jedinstvena. Želimo da predstavimo geološke unikatnonsti i bogatstva Bosne i Hercegovine. Riječ je o mnogo lijepih i perspektivnih zaliha prirodnih sirovina koje imamo.

Cilj nam je, dakle, da to promoviramo na ovoj konferenciji. Za to smo se uspješno pripremili zahvaljujuću odsjeku PMF-a Banja Luka i Federalnom zavodu za geologiju – rekla je na kraju Naila Solo za Avaz.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.