Najoštrije upozorenje američko upozorenje Miloradu Dodiku ikad: Kraj za RS znači “razdruživanje”

Ambasada SAD u BiH oštro je odgovorila na prijetnje predsjednika RS-a Milorada Dodika da će partnerima u FBiH poslati prijedlog za mirni razlaz. Aktivnosti Dodika, naglašavaju iz Ambasade SAD-a izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele.

“Jučer je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži ‘razdruživanje’ Republike Srpske od Bosne i Hercegovine.

Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko djelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD-a.

Sjedinjene Države branit će ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku”, naveli su iz Ambasade SAD-a.

Dodali su da s Dodik i Vlada RS pokušali objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem.

“Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS.

BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine.

Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili ‘razdruživanje’ ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili ‘razdruživanje’ RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS-a”, dodali su iz Ambasade SAD-a.

Aktivnosti Dodika, naglašavaju iz Ambasade SAD-a izlažu riziku budućnost unutar evro-atlantskih institucija koju građani BiH, uključujući RS, žele.

ČITAJTE I OVO: Državni delegat Zlatko Miletić nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici: “Dragi moji, molim vas…”

ČITAJTE I OVO: Kakve poruke iz Nizozemske nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici, Pervan: “Historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu!”

“Put koji on predlaže bi osigurao da građani RS, njihova djeca i unuci nemaju miran, prosperitetan život u demokratiji kakav zaslužuju”, zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.