Najveći igrač u historiji Njemačke Franz Beckenbauer preminuo je u 78. godini života

Najveći igrač u historiji Njemačke Franz Beckenbauer preminuo je u 78. godini. Legendarni fudbaler bolovao je od Alzheimerove bolest koja se značajno pogoršala, a danas je došla vijest da je preminuo.

Beckenbauer, koji je sa Njemačkom osvojio Svjetsko prvenstvo kao igrač 1974., a potom i kao selektor 1990. godine, se u posljednje vrijeme nije pojavljivao u javnosti.

Posljednji put je viđen u januaru ove godine.

Nakon što se nije pojavio u julu na proslavi 33 godine od osvajanja titule prvaka svijeta, počele su kružiti glasine da je teško bolestan, što se nažalost obistinilo.

Vijest je službeno objavljena u ponedjeljak u 17.12 sati, a Franz Beckenbauer je umro u nedjelju u 78. godini.

Smrt njegovog sina Stephana 2015. godine i glasine o korupciji Svjetskom prvenstvu 2006. uticale su na njega. Od tada se i njegovo zdravlje pogoršalo. Infarkt oka, operacije srca, plus Alzheimerova bolest s pridruženom demencijom.

Zbog svog elegantnog stila i vođenja igre, te njegove dominacije na terenu, smatra se najboljim njemačkim fudbaleron svih vremena, kao i jednim od najvećih nogometaša u historiji – prenosi Klix.ba.

Predvodio je uspješnu kandidaturu Njemačke za domaćinstvo FIFA-inog Svjetskog prvenstva 2006. i predsjedavao je organizacionim odborom. Radio je kao stručnjak za Sky Njemačka, i 34 godine kao kolumnist za tabloid Bild, oboje do 2016.

Godina 2016. i 2017. Beckenbauer je dva puta operirao srce.

Prema izvještajima njemačkih medija, umetnut mu je umjetni kuk u jednoj minhenskoj klinici 1. marta 2018. godine.

To je već bila treća operacija u dvije godine.

U igračkoj karijeri dobio je nadimak Der Kaiser (“Car”) zbog svog elegantnog stila, dominacije i vodstva na terenu, a također i kao prvo ime “Franz” podsjeća na austrijske careve.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.