“Najveću odgovornost snosi Ministarstvo finansija BiH, obaveza Christiana Schmidta je da iskoristi bonske ovlasti…”

Dženan Đonlagić, šef Kluba zastupnika DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, komentarisao je jučerašnju sjednicu Vijeća ministara BiH na kojoj se uopšte nije razmatrao zahtjev CIK-a o odobravanju novca za finansiranje predstojećih Općih izbora.

On kaže kako je evidentno da na sceni imamo kršenje budžetske procedure.

“Ovo nije bojkot, to je vrlo važno razgraničiti. Politički bojkot izbora je nešto što je odluka političke stranke, međutim blokada izbornog procesa je krivično djelo. Evidentno je da mi imamo kršenje budžetske procedure u smislu ispunjavanja zakonskih rokova utvrđivanja nacrta budžeta”, rekao je Đonlagić.

Najveću odgovornost, prema njegovom mišljenju, snosi Ministarstvo finansija BiH.

“Danas imamo kašnjenje i to je protuzakonito. Mi smo po zakonu već trebali imati usvojen budžet institucija za 2022. godinu. Odgovornost na resornom ministarstvu je već tu, s obzirom na to da su probijeni svi zakonski rokovi unutar budžetske procedure”, kazao je on.

Smatra kako je obaveza visokog predstavnika u BiH da obezbjedi neometano održavanje izbora, što je test za funkcionisanje institucija.

“Mislim da je to obaveza Christiana Schmidta iskoristiti bonske ovlasti, upalio je motore nakon izvjesnog vremena. Održavanje izbora je jedan od najvažnijih testova funkcionisanja institucija, a visoki predstavnik ima obavezu da obezbjedi njihovu funkcionalnost”, poručio je Đonlagić, prenosi Oslobođenje.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.