Nakon Njemačke, Belgija i Luksemburg jasno podržale stav Holandije da je koncept konstitutivnosti diskriminatoran

Nakon Njemačke, Belgija i Luksemburg su se pridružile listi zemalja koje smatraju da je koncept konstitutivnosti diskriminatoran te izražavaju žaljenje zbog njegovog uvođenja u Strateški kompas.

“Holandija, Belgija i Luksemburg pozdravljaju usvajanje Strateškog kompasa za sigurnost i odbranu.

Holandija, Belgija i Luksemburg žale zbog činjenice da su u tekst dodati amandmani koji se referiraju na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda”, navodi se u saopćenju.

Iz ovih država smatraju da ne smiju biti poduzeti legislativni ili politički koraci koji bi otežali implementaciju presuda Sejdić – Finci i drugih presuda Evropskog suda za ljudska prava ili bi produbili etničku podijelu.

Stav Holandije je zvanično podržala i Njemačka te pozvala političke faktore u BiH da se posvete eliminaciji diskriminacije i osiguravanju integriteta i poštenja izbora.

Specijalni izaslanik Vlade Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin na Twitteru je objavio kako je ova država službeno podržala stav Holandije kojom se protive pojmu konstitutivnosti u BiH u okviru dokumenta Strateški kompas.

“Njemačka je službeno podržala izjavu Holandije o usvajanju Strateškog kompasa”, napisao je Sarrazin podijelivši tvit Vlade Holandije kojim su pojasnili zašto su pozdravili odluku Evropske unije o usvajanju ovog dokumenta koji se odnosi na odbranu i sigurnost Evrope.

Vlada Holandije je u tvitu naglasila da dokument istovremeno sadrži neprihvatljive formulacije koje se odnose na definiranje pojma “konstitutivni narodi” za Bosnu i Hercegovinu, što je naglasio i Sarrazin.

“Važno je da politički akteri u BiH krenu naprijed na eliminaciji diskriminacije (na primjer: slučaj Sejdić – Finci) i integritetu i poštenju izbora kao i reformskim prioritetima”, poručio je specijalni izaslanik.

Prethodno su iz Vlade Holandije poručili da ova zemlja i dalje ostaje pri principima jednakosti i nediskriminacije svih građana u Bosni i Hercegovini.

“Holandija želi još jednom potvrditi da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne označava promjenu u općem stajalištu države kojim se nastoji osigurati jednakost i nediskriminacija svih građana u Bosni i Hercegovini, posebno u primjeni odluke iz slučaja Sejdić – Finci Evropskog suda za ljudska prava”, stoji u saopćenju.

Na kraju su naglasili kako niti jedan politički ili zakonski korak koji bi učinio provedbu presude Sejdić – Finci izazovnijom ili koji bi dodatno produbio etničke podjele u državi, ne bi trebao biti poduzet.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.