Njemačka zvanično podržala objavu Holandije zbog stanja u BiH: “Diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda”

Njemačka je zvanično podržala objavu Holandije u vezi usvajanja Strateškog kompasa Evropske unije, u dijelu koji se odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

Holandija je, kako je već objavljeno, stavila svojevrsnu rezervu na tekst ovog dokumenta, dio posvećen BiH, prenosi Politički.ba.

Holandska vlada objavila je da žali “zbog činjenice da je tekst izmijenjen tako da sadrži upućivanje na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda”.

“Njemačka zanično podržava izjavu Holandije u vezi Strateškog kompasa”, objavio je specijali izaslanik Vlade Njemačke za zapadni Balkan Manuel Sarrazin, prenosi Politički.ba.

U postu na Twitteru on je istakao i da je “bitno da bh. politički akteri nastave s atkivnostima na eliminaciji diskriminacije, poput slučaja Sjedić – Finci, te unapređenju integriteta i poštenja izbornog procesa.

Također, prioritet su i reforme”, objavio je Sarrazin na svom Twitter nalogu.

Vijesti.ba su danas ranije objavile kako su obje zemlje izrazile su žaljenje što je u dokument Strateškog kompasa Evropske unije uvrštena konstitutivnost naroda u BiH, jer to za njih, kako su navele, predstavlja diskriminatorni koncept.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.