Nedim Sladić i kada očekujemo prvu trideseticu (i više njih) u 2022. godini

Čini se kao da smo se svi zasitili nestabilnog vremena te jedva čekamo “uskočiti” u ljetnu odjeću. Međutim, čini se da ćemo još malo čekati dok ne dođemo do “prve tridesetice u 2022. godini”, kako tvrdi mladi bh. meteorolog Nedim Sladić.

“Promjenjivo, tj. uobičajeno majsko vrijeme pratit će nas i u narednom periodu, a najmanje do 10.05. što znači jedno – red sunca, red (konvektivnih) oblaka, i red lokalnih pljuskova, dok će temperature zraka biti uglavnom u granicama prosjeka za 5. mjesec.

Pod utjecajem visinske ciklone sutra te nove visinske doline ponovo prema kraju iduće sedmice bit će nestabilno s pljuskovima praćeni grmljavinom, mjestimično te kratkotrajno i izraženijim, no prostorno i intenzitetom lokalne pljuskove je nezahvalno prognozirati na duže staze, kako u velikoj mjeri na njih utječe količina vlage u srednjim nivoima atmosfere, indeksi nestabilnosti, prethodno prijepodnevno zagrijavanje podloge i temperatura okolnog zraka koja za nastanak većeg uzdizanja i hlađenja zahtjeva veću temperaturnu razliku između temperature podloge i okolnog zraka.

Između dva spomenuta perioda, sredina iduće sedmice donosi jačanje grebena i nešto manje vjerovatnoće za pljuskove. Prema sredini mjeseca već nekoliko dana unazad postoje prve naznake jačeg zatopljenja, a vjerovatno do njenog kraja i pojava prvih tridesetica u 2022. godini”, poručio je Sladić.

Kako je jedan od njegovih pratioca prokomentarisao da onda slijede “ledeni sveci”, meteorolog mu je nepisao:

“Novi mogli bi nas ove godine poštedjeti, baš tada se naziru signali za izraženiji porast temperature zraka”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.