Nedim Sladić, meterolog Nove BH u svojoj prognozi najavljuje prve tridesetice u ovoj godini

Nedim Sladić, meterolog Nove BH u svojoj prognozi za N1 najavljuje prve tridesetice u ovoj godini.

Srijeda, 11.05.2022.

Sinoptika: Po visini se visinska ciklona nad Egejskim morem popunila, a postepeno sa zapada Europe osom preko juga Francuske i sjevera Italije jača termobarički greben uz porast geopotencijalne vrijednosti i pritjecaj toplije zračne mase u sjevernom i sjeveroistočnom visinskom strujanju.

U prizemlju stabilnost atmosfere održava anticiklonalno polje u oblasti zapadnog Sredozemlja.

Prognoza vremena: u srijedu, 11.05.2022. u Bosni i Hercegovini prognozira se sunčano i sparno vrijeme.

Od sredine dana dnevni razvoj male do umjerene kumuloformne (grudvaste naoblake), najprije uz okolno gorje i planine kao posljedica snažnog i nejednakog zagrijavanja podloge u odnosu na okolni zrak, te isparavanja podloge od prethodnih konvektivnih nestabilnosti, dok će u nižim predjelima biti visoke prozirne koprenaste naoblake koja se premješta od sjevera i sjeveroistoka Bosne prema jugu.

Vjetar slab varijabilnog smjera.

U Bosni većinom preovladava sjeverni i sjeverozapadni, a na jugu Hercegovine jugozapadni smjer. Jutarnja temperatura od 10 do 15, na jugu do 18, a dnevna većinom od 24 do 28, na sjeveru Bosne (okolina Banja Luke) i jugu Hercegovine (Mostarska dolina) i do 30 ºC.

Četvrtak, 12.05.2022.

Sinoptika: Po visini daljnje jačanje termobaričkog grebena uz priliv vrele zračne mase porijeklom sa sjevera Afrike.

U prizemlju anticiklonalno polje s centrom nad obalama Sicilije. Frontalni poremećaji se glavninom zadržavaju sjevernije i zapadnije od naše zemlje.

Prognoza vremena: u četvrtak, 12.05.2022. u Bosni i Hercegovini preovladavat će sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme uz prisutnost visoke prozirne koprenaste naoblake, a u okolnom gorju od sredine dana slab razvoj grudvaste naoblake.

Vjetar slab do umjeren, u Bosni i na sjeveru Hercegovine zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a u južnoj Hercegovini jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevna od 26 do 31, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine lokalno do 33 ºC.

Petak, 13.05.2022.

Prognoza vremena: u petak, 13.05.2022. preovladavat će pretežno sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme do sredine dana uz prisutnost visoke prozirne koprenaste naoblake.

Talasanjem oslabljene hladne fronte u sjeverozapadnoj visinskoj struji iz smjera Hrvatske prognozira se manji pritjecaj vlage po visini poslijepodne koji će usloviti umjeren porast oblačnosti, najprije uz okolno gorje gdje prema kraju dana u okolnom gorju sjeverozapadne Bosne postoje uslovi za lokalni kratkotrajni pljusak, rjeđe u centralnom planinskom pojasu.

Vjetar slab do umjeren, u Bosni i sjevernoj Hercegovini zapadnog i sjeverozapadnog smjera, a na njenom jugu jugozapadnog smjera. Jutarnja temperatura od 13 do 20, a dnevna od 27 do 33 ºC.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.