Nedim Sladić: Ovo su uslovi koji nažalost ne idu u korist voćkama, pogotovo onim koje su već krenule uveliko sa svojim cvatom

Poznati bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić govorio je o uslovima koji ne idu u korist voćkama.

– U velikoj mjeri oblačnost je sada odmaknula na jugoistok, pri čemu je u većini predjela vedro ili tek uz malu do umjerenu zaostalu oblačnost, što možemo jasno vidjeti na satelitskom prikazu gdje su oblaci prikazani u sivim nijansama.

Ovo su uslovi koji nažalost ne idu u korist voćkama, pogotovo onim koje su već krenule uveliko sa svojim cvatom (npr. kajsije, pojedine vrste šljive, trešnja, etc) budući da temperature zraka u trenutnoj fenološkoj fazi već ispod -2 °C nanose štetu – napisao je Sladić.

Sladić je najavio moguće veće minuse.

– U područjima gdje je pao snijeg tokom protekle noći i gdje se uspio održati na tlu, vedrina u kombinaciji sa slabim vjetrom uvjetuje izraženije IR zračenje i podstiče ubrzaniji pad temperature zraka, pri čemu se do jutra temperature zraka mjestimice mogu spustiti u centralnim područjima Bosne i ispod -5 °C, na vrhu Bjelašnice izgledno i do -10 °C, a u ostalim područjima do 0 °C ili tek manjeg minusa uz formiranje slabog prizemnog mraza.

Najmanje šanse za mraz imaju sjeverni dijelovi zemlje gdje su temperature oko i malo iznad 0 °C. Preporuka voćarima je stoga da, koliko god je to moguće, zaštite svoje voćke – navodi Sladić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.