Nedim Sladić samo jednom rečenicom o dolasku zime popravio dan mnogima: “Obradovao si me”

Nedim Sladić, mladi bh. meteorolog sa trenutnom adresom u Londonu, sa kratkom prognozom za zimu oglasio se na Facebooku.

“Ukratko: zime nema, do daljnjeg”, napisao je Sladić.

U komentarima su mu njegovi pratitelji pisali kako ih je obradovao ovom informacijom i popravio im dan.

Na konstantaciju da do zadnje dekade novembra zime nema sigurno, Sladić je odgovorio da “ni u stratosferi nema nekih bitnijih dešavanja”.

Govoreći u Novom danu za N1 televiziju, Sladić je nedavno naveo kako su ove temperaturne oscilacije normalne kada imamo Miholjsko ljeto.

“Govorimo o temperaturama koje su ujutro između 1 i 7 u Bosni, a 12-13 u Hercegovini, dnevne, kada je Miholjsko ljeto, budu oko 20 stepeni što je slučaj i ovog puta.

Ali, imamo neuobičajeno dugotrajan niz suhih dana. Zadnji put je ovako bilo 2019. godine.

Bilo je i sušnijih u odnosu na ovogodišnji – 1965. i 1995. godine, primjera radi, u Sarajevu svega jedan dan je bilo padavina ispod 1 mm. Kada se pogledaju srednjoročni materijali, ne naslućuje se dugotrajnije hladnije razdoblje pogotovo u prvoj polovini novembra”, rekao je Sladić za N1 iz engleskog Dorseta gdje se trenutno nalazi.

Federalni hidrometeorološki zavod objavio je vremensku prognozu u kojoj su saopćili da se period lijepog i toplog vremena nastavlja sve do 6. novembra, a nešto ranije se očekuje blagi pad temperature.

“Stabilne vremenske prilike nastavljaju se do 6. novembra. Tokom jutra u Bosni duž riječnih tokova izgledna je magla, a danju širom zemlje pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme uz temperature iznad prosjeka.

Slabe padavine prognoziraju se u Bosni 7. i 8. novembra, dok se u Hercegovini tokom cijelog prognoznog perioda očekuje stabilno bez padavina.

Do 28. oktobra, očekivane vrijednosti jutarnjih temperatura zraka su od 8 do 12 u Bosni, na jugu zemlje do 16 °C, a najviše dnevne u Bosnu između 19 i 24 °C, na jugu zemlje do 27 °C.

Od 29. oktobra do kraja prognoznog perioda uz povremeno izraženiju naoblaku izgledan je blagi pad temperatura koje će i dalje zadržati natprosječne vrijednosti za ovaj period godine.

U Bosni tokom jutra očekivane temperature zraka su od 5 do 10, u Hercegovini oko 13 °C, a maksimalne u Bosni do 19 u Hercegovini do 23 °C”, navodi se u saopćenju FHMZ-a.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.