Nedim Sladić “zaintrigirao” javnost najavom: “Narednih dana čeka nas temperaturna klackalica”

Meterolog Nove BH Nedim Sladić, je u novoj prognozi za portal “Avaza” otkrio kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana.

Kako kaže, pred nama je vedra noć, ali će nam sutra ujutro trebati i jakna.

– Narednih dana čeka nas temperaturna klackalica. Danas se atmosfera stabilizovala zahvaljujući jačanju polja anticiklone, odnosno polju povišenog zračnog pritiska sa sjevera s čije prednje strane nama pristiže suh, ali i hladan kontinentalni zrak. Oblačnost se smanjila i sad je pred nama vedra noć.

Upravo mirna noć u Bosni, vedrina i hladna zračna masa po visini izraženije će ohladiti podlogu, do te mjere da će temperature mjestimično pasti i ispod 5 °C u nižim područjima centralne i istočne Bosne, pa će na nekoliko sati ujutro trebati zimogriznijim i jakna – najavljuje Sladić za narednih nekoliko sati.

Kada nam se vraćaju ljetne temperature

Kako Sladić najavljuje, u petak nam se vraćaju ljetne temperature.

– No od sutra će nam ponovo sve izraženije pritjecati topliji zrak, kako će se anticiklona smjestiti iznad Balkanskog poluostrva, a čeka nas pretežno sunčano, nerijetko i potpuno vedro vrijeme.

Današnja bura u Hercegovini, koja je posljedica izražene razlike u pritiscima, prijepodne će oslabjeti i zamijenit će je maestral, a temperature zraka ugodne i u rasponu od 22 do 29 °C, u petak ponovo uz sve izraženiji pritjecaj toplih zračnih masa sa sjevera Afrike povratak ljetnih temperatura uz najviših 26 do 31, na sjeveru Bosne i jugu Hercegovine i do 33 °C, a u subotu vrhunac vrućine kada ćemo se izgledno na sjeveru Bosne približiti, pa i dosegnuti brojku od 35 °C.

Kakvo ljeto nas očekuje
Dodaje da nas u noći sa subote na nedjelju očekuju lokalni pljuskovi, dok će u nedjelju vrijeme biti sparno.

– No, tad će već biti nestabilnije. Anticiklona će slabjeti, a prema našim područjima sa sjeverozapada talasat će hladna fronta s kojom će procuriti svježiji i vlažniji zrak.

To će usloviti razvoj grudvaste oblačnosti u kasno poslijepodne i prema večeri na sjeveru Bosne pri čemu će biti i lokalnih pljuskova.

Lokalnih pljuskova u noći na nedjelju može prolazno biti i prema ostatku Bosne, dok će nedjelja donijeti smanjenje naoblake i sparno vrijeme, a pljuskovi su izgledniji poslijepodne na jugozapadu Bosne.

Gledajući trenutne izračune, prognoza do kraja maja upućuje uglavnom na nastavak natprosječne toplote.

Nešto sa čime smo se s manjom učestalošću susretali tokom proljeća.

Tako da će po prvi put nakon februara ovo biti topliji mjesec od višegodišnjeg prosjeka, a broj vrelih dana (>30,0 °C) bit će izgledno i veći nego 2003. i 2012. godine koje su iznjedrile vruća i suha ljeta, a u tom smjeru čini se da ide i 2022. – zaključuje Sladić.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.