“Nema vremena za čekanje” iz Pokreta Za nove generacije žustro poručuju: “Tražimo usvajanje strategije zaštite mentalnog zdravlja mladih”

Pokret Za nove generacije pozvao je CIK da što prije objavi zvanične rezultate Općih izbora u BiH, kako bi se što prije uspostavila zakonodavna i izvršna vlast na svim nivoima.

Iz pokreta ističu da građani Bosne i Hercegovine, a posebno nove generacije ove zemlje nemaju vremena za čekanje.

“Nova vlast mora hitno da počne rješavati probleme generacija za koje tvrdimo da na njim ostaje ova zemlja. S tim u vezi, odmah po konstituiranju Skupštine Kantona Sarajevo zahtjevamo da se održi tematska sjednica ovoga tijela na temu ‘Razvoj strategije o zaštiti mentalnog zdravlja mladih u Kantonu Sarajevo’, istakli su.

Naglasli su da je u prioritetima Strategije za mlade Ujedinjenih naroda naglašena važnost veće dostupnosti kvalitetnog obrazovanja i zdravstvenih usluga u području mentalnoga zdravlja koje su prilagođene mladima te osiguranje zdravog okruženja za rast i razvoj.

“U Evropi je samoubistvo drugi najčešći uzrok smrti među mladima u dobnoj skupini od 10 do 19 godina.

U svijetu, gotovo 46.000 adolescenata počini samoubistvo svake godine, što je među prvih pet uzroka smrti u toj dobnoj skupini.

Ovaj problem podrazumijeva da svako peto dijete, odnosno 20 posto djece, ima neki mentalni poremećaj.

A onda svega 20 posto, tek svako peto dijete od onih koji imaju neki problem mentalnog zdravlja, dobije neku adekvatnu stručnu pomoć.

Svakako je jedan razlog u stigmi, a jedan razlog je nedostatak rane detekcije. Shodno navedenom, a i zbog sve većeg porasta nasilja i samoubistava među djecom i mladima, tražimo organizovanje hitne tematske sjednice”, naglasili su.

Napomenuli su da su na tematskoj sjednici o statusu mladih u Kantonu Sarajevo održanoj 20.12.2019. godine, usvojeni i zaključci koji se bave planiranjem aktivnosti za dobrobit mladih.

“Postavlja se pitanje šta je od ovih zaključaka do sada realizovano i usmjereno ka jačanju položaja mladih u našem društvu i ka jačanju njihovog mentalnog zdravlja?

Insistirat ćemo da ovo bude prva tematska sjednica novog saziva Skupštine jer nove generacije nemaju više vremena da čekaju na bolji život”, poručili su.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.