Nenad Čanak ima jasan stav o presudi Ratku Mladiću: “Njegova presuda će spriječiti nove zločine”

Pravosnažna presuda ratnom zločincu Ratku Mladiću, koji je osuđen na doživotnu robiju zbog “genocida u Srebrenici i ratnih zločina, spriječiti će nove zločine, kazao je ovo predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak.

On je dodao da “genocid u Bosni i Hercegovini nije srpska stvar”.

“To je stvar određene politike čijeg smo protagonistu, Slobodana Miloševića, uspjeli u jednom trenutku da svrgnemo sa vlasti i pošaljemo u Hag, zato što u Srbiji nije bilo snage da mu se sudi. Ovo sa Ratkom Mladićem mora da se shvati kao poraz politike koja je razorila Jugoslaviju, koja je uvela priču o etničkom čišćenju”, naveo je Čanak u saopštenju.

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno da se pojedine ideje definitivno definišu kao zločinačke i u čemu presuda Ratku Mladiću i satisfakcija koju su dobile žrtve i njihovi preživeli rođaci, mogu da dobiju svoj puni smisao.

“U suprotnom, sve će se pretvoriti u osvetu, a nije poenta osveta, poenta je u tome da se spriječi da se u budućnosti takve stvari ponavljaju. U tom smislu je osuda Ratka Mladića beskonačno važna za demokratske procese i u samoj Srbiji”, ocjenio je Čanak.

Govoreći o tome kada će Srbija biti spremna da “prihvati odgovornost za genocid u Srebrenici”, Čanak je rekao da “treba biti svjestan da pravo i pravda nisu jedno isto” i da sudovi mogu da sude i donose odluke prema onim stvarima koje su definisane pravnim regulama.

“Samim tim, ono što je nesporna politička odgovornost političkog vrha u Srbiji tog vremena je nešto što se, nažalost, vrlo očigledno može pravno sankcionisati, ali to je politički proces koji se mora rastvoriti i pokazati šta je bila prava ideja politike tog vremena u Srbiji. A prava ideja je bila preuzimanje Jugoslavije i stvaranje nekog oblika političke Srbislavije. To nema nikakve veze sa srpskom nacijom ili srpskim narodom. To ima veze sa profesionalnim srpstvom i političkim srpstvom, koje su, u stvari, zanimanja i to prljava, a ne sa državom”, rekao je Čanak.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.