in , ,

Nenad Čanak jasno stavio do znanja : “Dio vlasti u Crnoj Gori su preprodavci nacionalnog interesa ruskom kupcu”

Čelnik socijaldemokrata otvoreno

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak komentarisao je trenutnu političku krizu u Crnoj Gori.

“Rasplet krize zavisi od ukupne zrelosti crnogorskog društva i njegovih demokratskih kapaciteta. Dobra slika ukorijenjene demokratije data mirnom smjenom vlasti prošle godine, brzo je izblijedjela pred provalom revanšizma i ‘revolucionarnog’ osvetništva, potpuno neprimjerenog civilizovanim metodima smjene vlasti. Zloupotrebe, uzajamne prozivke i prebacivanja, kao i brojni primjeri neodgovornog odnosa prema državi poput neusvajanja budžeta, sve to svedoči o nesnalaženju veoma tankih pobjednika prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

I sve to, na kraju, uvodi pravila ponašanja neprimjerena demokratskom društvu, koja će se u ishodištu obiti o glavu upravo njihovim današnjim promoterima. Jer, ne zaboravite, jednom uveden princip, nikada se ne iscrpljuje u prvom postignutom cilju. Od Miloševićevih uličnih smjena vlasti, njegovog smjenjivanja uličnom odbranom izborne pobjede DOS, pa do ‘litija’ i nadalje.

Da zaključim, nesumnjivo je da će oni vrlo teško zadržati vlast, ali se sada postavlja pitanje da li će je oni i zloduh kojeg su pustili iz boce – mirno predati? I, sa druge strane, postavlja se pitanje ukupnog stepena zagađenja unutrašnjih odnosa u Crnoj Gori do kojeg su doveli u ovom periodu. A cijenu ovakvih događaja, na kraju, uvijek plaćaju svi građani. U tom svjetlu glavna obaveza svakog crnogorskog patriote, bio on Crnogorac, Srbin, Bošnjak, Albanac, Hrvat ili bilo koje druge nacionalnosti, jeste da se ogradi od ekstremizma i da očuva multinacionalni i evropski karakter Crne Gore”, naveo je Čanak za Pobjeda.me.

O tome kako je crnogorski premijer Zdravko Krivokapić smijenio ministra pravde Vladimira Leposavića, na šta je ministar rekao da to ne može uraditi, Čanak je rekao:

“Ne bih se ja zadržavao samo na premijeru, nego bih i premijera i ministra i kompletnu Vladu stavio pod lupu dosljednosti i principijelnosti koje očligledno manjka. Još su svježe scene velikog ‘zajedništva’ u pohodu na ‘oslobađanje’ Crne Gore, a već se čitava nova vlast utopila u uzajamne svađe i klijentelizme. I to svađe ne oko brzine sprovođenja programa za koji su se navodno svi zalagali, nego oko vlasti, moći i naravno shodno tome – novca. Mislim da i dobar dio onih koji su glasali za tu političku opciju sada to više ne bi učinio i da je to glavni razlog zašto se pokušava pribjeći etno političkom inženjeringu oličenom u predloženim izmjenama koje se tiču državljanstva Crne Gore i shodo tome – prava glasa”, poručio je Čanak.

Posljednje proteste u Crnoj Gori izazvala je uredba o državljanstvu koju Vlada te zemlje namjerava da donese.

Ako bude usvojena ona će promijeniti sastav stanovništva i biračkog tijela: naprimjer ako imate nekretninu u Crnoj Gori moći ćete da glasate na izborima. Na pitanje da li je taj prijedlog napravljen pod pritiskom Srbije, Čanak je odgovorio:

“Ne znam da li je pod pritiskom Srbije, ali vodeći se starom latinskom izrekom ‘Qui bono’ (ko profitira), ja u tome vidim ruski uticaj. Ukidanje Crne Gore kao evropske države i članice NATO-a otvara vrata ruskom izlazu na Sredozemlje što je veliki i davnašnji ruski geopolitički interes. U tom svjetlu, dobar dio sadašnje izvršne vlasti u Crnoj Gori vidim kao preprodavce crnogorskog nacionalnog interesa ruskom kupcu. Uz djelove političkog establišmenta u Srbiji kao posrednike u toj trgovini”.

Veliki šok za Mariju Šerifović u Zvezdama Granda, napustila su je dva superjaka kandidata, odustali su od takmičenja!

Pogledajte kako je Zoran Kesić ponovo maestralno odglumio Milorada Dodika