in ,

Nova predsjednica Kosova Vjosa Osmani prvim govorom uzdrmala Srbiju: “Mir će biti postignut tek kada vidimo njihovo pokajanje i dobijemo pravdu!”

Nova predsjednica Kosova Vjosa Osmani u prvom govoru u Skupštini Kosova zahvalila je građanima i poslanicima na izboru, poručivši da je ispunjena volja građana, izražena na izborima 14. februara

Nova predsjednica Kosova Vjosa Osmani u prvom govoru u Skupštini Kosova zahvalila je građanima i poslanicima na izboru, poručivši da je ispunjena volja građana, izražena na izborima 14. februara.

Osmani je izabrana na mandat od pet godina u trećem krugu glasanja sa 71 glasom od 82 poslanika, koliko ih je učestvovalo u glasanju. Nevažećih je bilo 11 listića.

Nakon polaganja zakletve i intoniranja himne Kosova, Vjosa Osmani je u svom govoru obećala da će raditi na jačanju države, vladavine prava, zaštiti svakog centimetra zemlje i da će biti predsjednica svih.

Istaknula je da je njen izbor za predsjednicu najbolji pokazatelj da žene mogu uspjeti i da će podržavati žene svim mogućnostima i cijelim svojim bićem.

Pred Kosovom puno posla

Kazala je da je pred Kosovom još puno posla kako bi se prevazišle posljedice rata i razvila država. Naglasila je da se ne mora ići dalje od skupštinske sale da bi se vidjelo koliko je kosovski narod propatio.

VEZANI TEKST: Da li znate ko je zapravo Vjosa Osmani, novoizabrana predsjednica Kosova?

Spomenula je poslanicu Vasfiju Krasniqi, koja je žrtva silovanja u ratu, potpredsjednicu Skupštine Kosova Sarandu Bogujevci, koja je preživjela masakr porodice u Podujevu, ministricu inostranih poslova Doniku Grvalu, kćerku heroja Jusufa Grvale, ubijenog u Njemačkoj, premijera Albina Kurtija, bivšeg političkog zatvorenika, i druge koji su se borili za slobodu Kosova.

Također se prisjetila i idejnog tvorca države Kosova Ibrahima Rugove, legendarnog komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Adema Jasharija i svih drugih koji su se žrtvovali za današnje Kosovo.

Istaknula je da su tri glavna stuba države Kosovo Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i Velika Britanija te Republika Albanija, s kojom Kosovo ima posebne prirodne odnose.

„Naša priča je, osim bola, i priča o nadi i pobjedi nad zlom. Na tom putovanju imali smo stalnu podršku naših mnogih prijatelja. Bit ćemo vječno zahvalni onima koji su se priklonili Kosovu u potrazi za slobodom i nezavisnošću, ali i stali uz nas u čast države Kosovo. Danas ih molimo da budu uz nas u našim zajedničkim ciljevima za brzu integraciju u euroatlantske strukture, ekonomski razvoj, garanciju jednakosti i sveukupni prosperitet zemlje“, rekla je Osmani.

Novoizabrana predsjednica pozvala je sve političke partije da sarađuju na izgradnji zemlje, na obezbjeđivanju da Kosovo bude država njegovih građana i da različitost mišljenja bude vrijednost.

„Dijalog je zaista put naprijed, ali mora biti pošten i jednak. A mir će biti postignut tek kada iz Srbije vidimo pokajanje, kad se od nje zatraži izvinjenje i kada se dobije pravda za one koji su patili od njihovih zločina“, naglasila je Osmani.

Ona je kazala da pandemija Covida-19 treba da bude prioritet, jer je do sada mnogo života izgubljeno.

Osmani je dalje zahvalila svim poslanicima, posebno Demokratskom savezu Kosova, njenoj doskorašnjoj partiji, koja je omogućila njen izbor.

Vjosa Osmani, koja je na izborima 14. februara osvojila više od 300.000 glasova, razišla se prošle godine s Demokratskim savezom Kosova, kada je ta partija odlučila da sruši Vladu Albina Kurtija samo 50 dana od izbora.

Skupština Kosova jučer je u trećem krugu glasanja izabrala Vjosu Osmani za novu predsjednicu Kosova, koja je bila kandidatkinja izborne liste Pokreta Samoopredeljenje.

Nakon prijevremenih izbora održanih 14. februara, najprije je konstituisana Skupština, a potom je 22. marta izabrana i Vlada Kosova na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem.

Vjosa Osmani je druga žena predsjednica Kosova, nakon Atifete Jahjage.

Pogledajte kako sada izgleda: Isak Šabanović smršao i sredio zube!

Zbog negiranja genocida u Srebrenici: Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić zatražio razrješenje ministra pravde Vladimira Leposavića!