in , ,

Oglasili se iz Evropske komisije, iznijeli su jasan stav: “Pitanje granica na Balkanu je zauvijek zatvoreno!”

Zvaničnici Evropske unije (EU) smatraju da je tema granica na Zapadnom Balkanu, “zatvoreno pitanje”

Zvaničnici Evropske unije (EU) smatraju da je tema granica na Zapadnom Balkanu, “zatvoreno pitanje”.

“Stav EU oko ovog pitanja je poznat. Mi smo apsolutno protiv bilo kakve promjene granica. Ovo je nešto što možemo jednom zauvijek zatvoriti”, rekao je portparol Evropske komisije (EK), Eric Mammer – javlja Glas Amerike.

On je ove navode iznio nakon što je upitan oko takozvanog “Janšinog non-papera”, oko kojih su ranije u toku aprila javljali regionalni mediji, prema kojima je slovenački premijer Janez Janša poslao dokument u sjedište EU, tvrdeći da dezintegracija bivše Jugoslavije nije okončana.

Portparol EK je ponovio da “nikad niko nije vidio taj non-paper” u evropskim institucijama niti da postoje takve ideje na evropskom nivou.

“Za sva moguća dokumenta koji su stigla ili koji će pristići – naša pozicija oko ovog pitanja (izmjene granica) je krajnje jasna”, poručio je Eric Mammer, portparol EK.

Podsjetimo, prema navodima regionalnih medija, ‘Janšin non-paper’ navodno govori o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcjepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dijela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Evropski zvaničnici su u startu negirali posojanje dokumenta.

Njemačka vlada je za Radio Slobodna Evropa (RSE), odbacila ideju promjena granica po etničkim linijama na Zapadnom Balkanu. “Takve promjene granica bi vrlo vjerovatno povećale nestabilnost u regionu i izazvale nove krize. Njemačka vlada stoga ne smatra takve rasprave svrsihodnim”, navodi se u odgovoru koji je jedan portparol njemačkog ministrastva inostranih poslova pismeno dostavio za RSE.

Njemački šef diplomatije, Heiko Maas koji je iznenada prošle nedjelje posjetio Prištinu i Beograd je takođe ocijenio da se radi o “opasnoj i nerealnoj ideji”.

Vijeće za provedbu mira najoštrije osudilo poteze RS o “mirnom razlazu”

Došla u Zvezde Granda u 8. mjesecu trudnoće, a onda je dobila malo glasova pa zbog svega zaplakala na sav glas!