Oglasili se iz OHR-a i naveli su samo jednu činjenicu: Da li će Dragana Čovića “obliti hladan znoj”?

Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) oglasio se na Twitter profilu, te razotkrio tvrdnje o tome da Vijeće ministara BiH ne može osigurati sredstva za Centralnu izbornu komisiju, jer bi takva odluka bila nezakonita.

Iz OHR-a su kao činjenicu naveli da Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine dopušta Vijeću ministara BiH da finansira rashode koji nisu bili predviđeni prethodnim budžetom tokom preioda privremenog finansiranja.

Ističu kako ne postoji prepreka da Vijeće ministara odobri potrebna sredstva ni u smislu propisa niti u smislu raspoloživih sredstava.

“Zakon predviđa da se sredstva raspoređuju u skladu sa članom 17. o budžetskim rezervama, koji se odnosi na proceduru, ali ne i na druge aspekte raspodjele” navodi se u objavi OHR-a.

HDZ, odnosno ministar finansija Vjekoslav Bevanda već sedmicama odbija da glasa o odobravanju izdvajanja novca za finansiranje izbora iz budžetske rezerve.

Ipak, danas je Vijeće ministara BiH izglasalo budžet.

Postavljalo se pitanje da li će Dragana Čovića nakon svih ovih političkih igrarija “obliti hladan znoj”.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je nedavno “ohladio” političare iz RS i nametnuo odluku o državnoj imovini.

Ne bi čudilo da je na koncu došlo i do nametanja odluke o finansiranju izbora, ali Čovića ipak “hladan znoj” još očigledno neće obliti.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.