Oglasili su se iz OHR-a i poslali jasne i nedvosmislene poruke: “Rješavanje pitanja državne imovine donosi korist za sve, niko nije na gubitku”

U septembru će biti održane još dvije sesije radne grupe eksperata. Grupa je do sada održala osam sastanaka, na kojim je razmatrano rješavanje pitanja državne imovine. Radna grupa je sastavljena od domaćih i međunarodnih pravnih stručnjaka, koju je osnovao OHR uz podršku Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Kada je radna grupa formirana prije nekoliko mjeseci, istaknuto je da će njeni članovi raditi procjenu različitih tehničkih i pravnih aspekata vlasništva, korištenja i upravljanja državnom imovinom, te analizirati različite modele upravljanja tom imovinom, uključujući i primjere iz drugih zemalja.

Cilj je sakupiti niz stručnih mišljenja i informacija kako bi u konačnici Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ova grupa pružila pomoć u provedbi aktivnosti usmjerenih na rješavanje pitanja državne imovine.

Sada su se oglasili i iz OHR-a

-Nakon što završi rad, bit će pripremljen izvještaj s preporukama kako bi na taj način bile pružene informacije za domaće političke procese u pogledu rješavanja pitanja državne imovine.

Prihvatljivo i održivo rješavanje pitanja raspodjele imovine između države i drugih nivoa vlasti jedan je od pet ciljeva koje je Vijeće za provedbu mira utvrdilo u okviru Programa 5+2.

Na odluku institucija BiH i bh. političara, kojom bi se riješilo pitanje državne imovine, čeka se već 28 godina.

Rješavanje ovog pitanja pruža pravnu sigurnost i uspostavlja pozitivan ambijent za domaće i strane investitore, što vodi ka ostvarivanju ekonomskog rasta i otvaranju novih radnih mjesta, čime se doprinosi ostvarivanju većih javnih prihoda i osigurava pružanje kvalitetnijih usluga građanima.

Rješavanje pitanja državne imovine donosi korist za sve, niko nije na gubitku, rečeno je za Oslobođenje u OHR-u.

Magazinović s kratkom porukom

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a u državnom Parlamentu Saša Magazinović u najkraćem kaže da je Ustavni sud BiH rekao čija je to imovina i ko definiše državnu imovinu, te da je svaka diskusija gubljenje vremena.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.