Oglasili su se iz Ureda visokog predstavnika, uputili su veoma nedvosmislene poruke: “Ponovno uvođenje kriminalizacije klevete i uvrede treba dobro odvagati s obzirom na mogući rizik”

Ured visokog predstavnika reagovao je Nacrt izmjena Krivičnog zakona RS-a koji se odnosi na kriminalizovanje klevete istakavši da ukoliko se usvoje predložebe odredbe to bi predstavljalo jasno zanemarivanje demokratskih principa.

“Kao veliki zagovornik slobode govora i slobode medija, koji su od suštinskog značaja za svako demokratsko društvo, Ured visokog predstavnika još jednom podvlači da politički i institucionalni lideri imaju odgovornost da stvore ambijent u kome će mediji moći raditi nezavisno i profesionalno, bez straha i političkog pritiska”, saopćeno je iz OHR-a.

Također su istakli da se svako društvo vrednuje i uvijek će se vrednovati s obzirom na status slobode govora i ambijentu u kojem rade mediji.

“Iako je borba protiv dezinformiranja i govora mržnje napor vrijedan pažnje, ponovno uvođenje kriminalizacije klevete i uvrede treba dobro odvagati s obzirom na mogući rizik onemogućavanja drugačijeg mišljenja i demokratske debate”, navodi se.

Dodaju da borba protiv dezinformacija i govora mržnje ne smije služiti kao isprika za neprimjereno ograničavanje slobode mišljenja ili izražavanja, niti za sprečavanje kritičke debate ili dalje ograničavanje funkcioniranja medija i civilnog sektora koji su važni u svakom demokratskom društvu.

“Ukoliko se usvoje ove odredbe, kako je najavljeno, to bi predstavljalo jasno zanemarivanje demokratskih principa kojih se svako društvo treba držati.

Prema tome, Ured visokog predstavnika poziva organe vlasti Republike Srpske da otvore konstruktivnu i transparentnu javnu debatu sa svim zainteresiranim stranama koje su uključene u ovaj proces i da ovo pitanje riješe bez ugrožavanja demokratskog kapaciteta društva”, zaključuju iz OHR-a.

Oglasili su se i iz PDP-a, tvrde da se oštro protive izmjenama Krivičnog zakona RS.

Predsjedništvo Partije demokratskog progresa danas je u Banjoj Luci održalo redovnu 31. sjednicu na kojoj su se izjasnili da su protiv uvođenja izmjena Krivičnog zakona RS.

ČITAJTE I OVO: Oglasio se rektor UNSA Rifat Škrijelj: Kakve posljedice donosi oduzimanje akademskog zvanja Sebiji Izetbegović?

Iz predsjedništva te stranke su poručili da se oštro protive izmjenama i dopunama Krivičnog zakona Republike Srpske prema kojima se kao krivična djela uvode kleveta i uvreda za koje su predviđene drakonske novčane kazne.

“Iz samog nacrta je evidentno da se ovim pitanjem bavio neko ko ne poznaje materiju, da cilj nije “čišćenje” javnog prostora, nego je cilj da se ućutkaju neistomišljenici i slobodni mediji”, poručili su iz PDP-a.

Naveli su da će PDP preduzeti dalje vrlo konkretne mjere protiv ovog anticivilizacijskog prijedloga te da smatraju da je ovaj Nacrt zakona treba povući iz skupštinske procedure.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.