Oglasio se rektor UNSA Rifat Škrijelj: Kakve posljedice donosi oduzimanje akademskog zvanja Sebiji Izetbegović?

Rifat Škrijelj, rektor UNSA, kazao je danas, nakon što je Sebiji Izetbegović odlukom Senata poništeno akademsko zvanje magistra medicinskih nauka, da na Medicinskom fakultetu u Sarajevu može imati posljedice da izgubi posao profesorice.

“To nije pošlo svakome za rukom”

“Na fakultetu može imati posljedice da izgubio posao profesorice UNSA jer je na UNSA sklopila ugovor o radu sa dijelom radnog vremena. Na poziciji KCUS-a, ne znam da li može imati posljedice, ne znam njihove ugovore”, istaknuo je.

Ponovio je da ovo može dovesti u pitanje status redovne profesorice, a to zvanje traje do odlaksa u mirovinu.

“Nakon sastanka sa pravnicima, upozoren sam da je član zakona 77. izričit i da decidno kaže da je visokoškolska ustanova obavezna ovo poništiti te da ako čekamo da donosimo novi statut može se dovesti u pitanja kompletna procedura. Povinovao sam se mišljenju pravnika.

Ne isključuje se mogućnost da Tužilaštvo utvrđuje eventualnu krivičnu odgovornost.

Mi ćemo analizu uputiti prema osnivaču, odnosno Ministarstvu za visoko obrazovanje jer on mora znati šta se ovdje događa jer je ovo jedno osjetljivo pitanje.

Nekada su odluke teške i gorke, ali se moraju donositi”, naveo je Škrijelj – prenosi N1.

Sporno je, kazao je, jer diploma magistra nije dostavljena fakultetu i ne postoji.

“Od petka Izetbegović javno prijeti u medijima i volio bih da je umjesto toga pokazala diplomu magistra”, rekao je Škrijelj, dodajući:

“Diplomu magistra nemati, a prijavljivati se na konkurse, ostvarivati pravo za napredovanje u akademskom smislu, biti mentor, to nije jednostavno, a to nije pošlo za rukom svakome”.

Zvaničan akt iz Zagreba

Kazao je i da ne postoji uvjerenje o položenim ispitima u Zagrebu koje bi trebalo da prati one zapise u indeksu, koji postoje u formi kopije dostavljene Univerzitetu.

“Dobili smo od Sveučilišta iz Zagrebu zvaničan akt, u kojem nas obavještavaju da ne mogu potvrditi vjerodostojnost tog indeksa, niti izdati uvjerenje o položenim ispitima, jer ne postoji dokumentacija u dosjeu”, rekao je Škrijelj, dodajući da isto to nije nađeno na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Sebiji Izetbegović je danas na Senatu UNSA-e sa 30 glasova za, 5 protiv i 6 suzdržanih poništeno zvanje magistra.

Podsjetimo, generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović najavila je da će danas podnijeti krivične prijave “za zloupotrebu položaja i prekoračenja ovlasti, za diskriminaciju kao i za iznošenje neistina u pokušaju njene diskreditacije kao redovnog profesora UNSA” protiv više osoba.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.