Orban: “Naše vojne i policijske jedinice počele su sa radom na određenim dijelovima mađarsko-ukrajinske granice”

“Rusija je vojnom silom napala Ukrajinu pa je Odbor za operacije nacionalne sigurnosti održao sastanak. Zajedno sa saveznicima iz Evropske unije i NATO-a, osuđujemo vojnu akciju Rusije. Održat ćemo hitan sastanak u Briselu. Vidim da se evropsko jedinstvo može održati i da ćemo moći da odlučujemo o zajedničkim koracima”, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

“Mađarska mora da se kloni ovog ratnog sukoba jer nam je najvažnija sigurnost mađarskog naroda. Zato ne dolazi u obzir da u Ukrajinu šaljemo ili vojnike ili vojnu opremu. Ali ćemo naravno pružiti humanitarnu pomoć. Ne možemo prihvatiti prijedloge ljevice koji bi ugrozili snabdijevanje Mađarske energentima i gasom”, dodaje Orban u izjavi kao reakciju na ruski napad na Ukrajinu.

“Naše vojne i policijske jedinice počele su sa radom na određenim dijelovima mađarsko-ukrajinske granice. Nažalost, možemo očekivati ​​da će nakon današnjeg vojnog napada porasti broj ukrajinskih državljana koji traže izbjeglički status”, dodao je Orban i zaključio:

“Pripremili smo se da ih zbrinemo i moći ćemo se brzo i efikasno suočiti s ovim izazovom”.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.