Pogledajte snimak sa terena i kako se helikopteri Oružanih snaga BiH bore sa požarom

Vatograsci su se jučer satima borili sa vatrenom stihijom koja je prijetila i kućama u okolini Boračkog jezera kod Konjica.

Predsjedništvo BiH brzo je reagovalo pa je sinoć održalo telefonsku sjednicu na kojoj je odobreno korištenje helikoptera u gašenju požara na nepristupačnim terenima.

Jutros je situacija na požarištima mnogo bolja, helikopteri su tokom cijele noći gasili požarišta. Gusti bijeli dim i dalje prekriva područje.

Gradonačelnik Konjica je izrazio zahvalnost pripadnicima Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, profesionalne vatrogasne jedinice, policije, civilne zaštite, radnicima PD Prenj i svim drugim uključenim osobama i institucijama, koji nesebično i požrtvovano sudjeluju u gašenju požara.

Pomoćnik gradonačelnika u službi za civilnu zaštitu i vatrogastvo Grada Konjica, Husejin Hodžić, kazao je da požar još nije ugašen, odnosno da je i dalje aktivan.

“Malo se prigući svako jutro, zbog visokog atmosferskog pritiska, pa je puna kotlina dima i vrlo je teško neku procjenu dati. Mi smo na terenu, pravimo protivpožarne puteve da bi mogli proći vozilima, da bi spriječili daljnje širenje”, rekao nam je Hodžić.

On je dodao da trenutno nema intenzivnog širenja požara, ali je još uvijek aktivan. Hodžić je istakao da u ovom trenutku nisu ugrožena naselja. Najvjerovatniji uzrok požara je ljudski faktor.

“Vjerovatno, istražni organi će to potvrditi ili ne, po indicijama se vidi da je požar krenuo ispred kuće, da se čistila bašta, iz čega se može zaključiti da je to ljudski faktor.

Ali opet, mi nismo ti koji možemo da kažemo 100 posto da jeste ili nije, ima policija, tužilaštvo, pa će oni utvrditi tačan uzrok požara”, kazao je Hodžić.

U međuvremenu su stigli i helikopteri oružanih snaga BiH koji pomažu u gašenju požara.

Polgedajte snimak sa terena.

Leave your vote

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.