in ,

Poruka iz Amerike, Ibrahimović: “Nana Fata je inspiracija čitavom svijetu, simbol pobjede bosanske žene”

Prije skoro šest godina Advija Ibrahimović se kao predstavnica žrtava genocida obratila na komemorativnoj sjednici u Potočarima povodom 20 godina od genocida u Srebrenici

Prije skoro šest godina Advija Ibrahimović se kao predstavnica žrtava genocida obratila na komemorativnoj sjednici u Potočarima povodom 20 godina od genocida u Srebrenici.

Među uglednim zvanicama bila je i jedna plemkinja, britanska princeza Anna, kćerka engleske kraljice Elizabethe.

Kada je čula Adviju kako se prisjeća i kakve poruke šalje u vezi sa stradanjem nedužnih ljudi, princeza je počela plakati.

Suzu je pustio i Bill Clinton, bivši američki predsjednik.

Povodom izvršenja odluke Evropskog suda za ljudska prava i jučerašnjeg uklanjanja crkve iz avlije nane Fate Orlović oglasila se i Advija Ibrahimović, koja je za mnoge simbol nove generacije Srebreničana.

Advija je bez majke ostala 1992. godine, da bi joj otac bio ubijen u genocidu 1995. godine. S bratom i sestrom se te godine našla u tuzlanskom Domu za djecu bez roditeljskog staranja. Sada živi i radi kao zdravstvena radnica u njemačkom gradu Frankfurtu. Vjerovala je da će se moći vratiti u svoj grad, ali za to danas nema uvjeta. Za stanje u Srebrenici otvoreno je optužila bh. političare.

“Danas se desila pobjeda jedne bosanske žene, danas kao nikad ranije i sanžnije naučili smo da nikad ne treba odustati, danas je ova starica inspiracija čitavom svijetu. Danas me je i strah likovanja i “naših” i “njihovi”! Draga nano Fato, želim da te zdravlje posluži i da uživaš u svojoj avliji zajedno sa svojom djecom. Tvoja borba mora i biće nauka svima da ne odustanemo i posustanemo! Hvala ti, nano Fato”, napisala je Advija Ibrahimović, koja danas boravi u Americi – prenosi Radio Sarajevo.

Podsjetimo, Evropski sud je utvrdio kako je propust vlasti da ispoštuju konačne i obavezujuće odluke iz 1999. i 2001. godine kojima je utvrđeno pravo na povrat predmetne imovine u posjed podnositelja predstavke, a za koji Vlada bh. entiteta RS nije ponudila nikakvo opravdanje, imao za posljedicu ozbiljno narušavanje njihovog prava na imovinu.

Naime, imovina Fate Orlović i njene porodice vraćena je nakon završetka rata u BiH, ali nelegalno sagrađena pravoslavna crkva u njenom dvorištu je ostala. Fata Orlović je pokrenula sudski postupak 2000. godine pred sudovima u BiH, koji je završio apelacijom i presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strasborugu u njenu i u korist ostalih 13 apelanata.

Nani Fati Orlović su tokom rata u BiH ubijeni suprug, kao i veliki broj članove porodice.

U proteklih 20 godina borbe za izmještanje bespravno sagrađene crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović je mnogo toga preživjela – napadi, prijetnje, optužnice.

Halid Bešlić najavom obradovao fanove: “Da počnemo polako, pa neka bude 200 ljudi, bitno je da se krene. Poželio sam pjevati!”

Pogledajte kako sada izgleda avlija nane Fate Orlović nakon uklanjanja crkve