Poruka iz Hrvatske: Milanović pomaže Dodiku izbjeći izolaciju i prikriti činenicu da je RS, a ne Federacija, izvor nestabilnosti u BiH

Politički analitičar iz Zagreba Davor Gjenero prokomentirao je novi istup predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je visokog predstavnika nazvao malim Švabom, a da predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, koja dolazi u Bosnu i Hercegovinu sljedeće sedmice, dolazi na “pogrebnu zabavu”.

– Način javnog govora koji koristi predsjednik Hrvatske je posve nečuven. Hrvatskoj bi zbog njega mogla zaprijetiti izolacija unutar Europske unije i euroatlantskih struktura, dođe li do toga da njegov diskurs u tim institucijama prepoznaju kao službeni stav države, kao nešto što utječe na javne politike RH.

On namjerno kontaminira nacionalnu političku scenu, razara stranke ustavnog luka, jača desne radikale, potiče radikalizam i gura Hrvate u BiH prema konfliktu s Bošnjacima.

Pomaže Dodiku izbjeći međunarodnu izolaciju i prikriti činenicu da je RS, a ne Federacija, izvor nestabilnosti u BiH. Opasno i žalosno – kaže Gjenero, prenosi Avaz.

Kaže da Milanović ne razumije temeljne liberalne principe, odbacuje načela EU i u političkoj areni govori jednako primitivno kao i Vulin ili neki drugi Vučićevi zagovornici.

– Govori iz paradigme “hrvatskog Srpskog sveta”, ne razumije da su granice u EU čvrsto zadane, Kaže, ako smo nacija, i ne razumije da u EU vlada načelo država je nacija – kaže Gjenero.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.