Poruke iz Hrvatske koje se neće dopasti Milanoviću: “Poslije odbrane Milorada, Zoran je doživio veliki poraz!”

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović doživio je ozbiljan politički poraz, nakon što je američka administracija uvela sankcije njegovu ljubimcu Miloradu Dodiku, a nakon toga se Europska komisija tiho i privremeno pridružila američkoj poruci suspenzijom pomoći Bosni i Hercegovini, kaže u razgovoru za Radiosarajevo.ba politolog i ugledni hrvatski politički analitičar Davor Gjenero.

Gjenero komentira Milanovićevu poruku da je Dodik saveznik Hrvatske, i to u trenutku dok je odlikovao kardinala Vinka Puljića čijeg biskupa Komaricu isti taj Dodik deceniju i pol proganja i blati!?

Sagovornik primjećuje…

“Dodajte tome jasan stav njemačke nove administracije i još jasniji onaj nizozemske liberalne vlade, jasno je da je odjednom postalo teže provoditi politiku podilaženja ruskom totalitarnom vladaru Vladimiru Putinu i njegovim interesima. Milanović je danima nestao iz javnosti, zatvorio se i šutio, tako da su se i mediji u Hrvatskoj počeli pitati što se događa”, ističe Gjenero.

Kaže da se u vrijeme njegove šutnje dogodio “i odličan razgovor premijera Plenkovića s Bakirom Izetbegovićem u Dubrovniku”, koji konačno nije imao samo “unutarnju političku dimenziju” odnosa u Bosni i Hercegovini, nego je bio posvećen i državnim interesima dvije države.

“Naime, osim izbornog zakonodavstva razgovaralo se i o važnom aspektu, onom energetskom, plinskom, stabiliziranja Bosne i Hercegovine kao dijela europskog i euroatlantskog prostora, realizacijom projekta “Južna plinska interkonekcija” i povezivanjem Federacije na plinski sustava Republike Hrvatske, čime se BiH izvlači iz škara ruske geopolitičke igre”, naglašava Gjenero aspekt koji nije toliko bio istaknut u javnosti.

S druge strane, veli Gjenero, očito je da je kardinal Vinko Puljić postao žrtvom Milanovićeve primitivne proruske politike.

“Ne radi se samo o dezavuiranju sjajne uloge biskupa Komarice, koji jasno pokazuje kako to “Hrvati nemaju problema s Dodikom”, koji je jedan od rijetkih govori o tome da je na prostor koji Dodik apsolutno vlada danas živi tek četvrtina predratnog hrvatskog stanovništva, a da je i ta četvrtina posve politički obespravljena.

Milanović dezavuira i Puljićevu politiku smirenosti i odgovornosti, koja se jasno vidjela i iz nedavne izjave bosansko-hercegovačke Biskupske konferencije”, rekao je.

Prema njegovim riječima, “Milanović je zagovornik strategije “Herceg Bosne”, dakle zanemarivanja interesa svih onih Hrvata u BiH koji su lojalni bosansko-hercegovačkoj državi.

“Koji se, dakle, ponašaju kao ustavni patrioti i svoje probleme žele rješavati u Sarajevu, i pogodovanja konceptu raskrajanja Bosne i Hercegovine.

Samo u tome Dodik može biti partner. Srećom, takva politika izložena je preziru euroatlantskoga svijeta, pa se i Dragan Čović mora početi ponašati unutar bosansko-hercegovačkih ustavnih okvira.

Veliki korak u pravom smjeru je bilo to što ga 9. januara nije bilo na “pogrebnim svečanostima” koje je svojoj politici pripremio Milorad Dodik, a bez mača američkih sankcija i nad njegovom glavom, ovaj bi sigurno bio uz svog druga iz Laktaša”, ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Nadalje, veli da se Milanović se obranom neobranjivog Dodika – kojeg cijeli Zapad vidi kao besprizornog -posve samoizolirao.

“Hrvatsku politiku prema BiH, ipak, oblikuje Vlada, Čović je s mačem sankcija nad glavom osvijestio da ne smije blokirati procese konsolidacije BiH, i čini se da je Federacija na putu da riješi pitanje izbornog zakonodavstva, i to tako da se provedu i odluke bosansko-hercegovačkog Ustavnog suda, kao i one Europskog suda za ljudska prava”, ističe Gjenero.

Što se tiče posjete ministra Gordana Grlića Radmana Moskvi, po Gjeneru, ona je više stvar unutarnjih odnosa u Hrvatskoj, i potiskivanja utjecaja Milanovića kao ruskog igrača na hrvatsku politiku prema BiH

“Nego što ikakvog značenja ima to što ministar Lavrov i njegov poslodavac Vladimir Putin misle o procesima u BiH, koja ne pripada euroazijskom, nego europskom i euroatlantskom prostoru.

I konačno, poslovično suzdržana vatikanska diplomacija je odnosom prema Željku Komšiću pokazala da i ona smatra da je dogovor Hrvata i Bošnjaka na dlanu, a da je politička praksa koju simbolizira Komšić slijepa ulica iz prošlosti”, zaključio je Gjenero.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.