Poruke iz Zagreba za “Zokija”, javno poručeno: “Milanović nije kukavica, sjetite se kako je otišao u Mostar kada je gorilo”

Joško Klisović, predsjednik Gradske skupštine Zagreba i vanjskopolitički stručnjak govorio je u programu N1 o odnosu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema Bosni i Hercegovini.

Da treba odvojiti stil koji ga je napravio najpopularnijim političarem u Hrvatskoj od suštine njegove politike, poruka je Klisovića, koji smatra da ovakav pristup Milanovića ne škodi naročito bilateralnim odnosima između dvije zemlje. Posebno se osvrnuo i na njegovu otkazanu posjetu BiH, poručivši da Milanović nije kukavica.

“Predsjednik Milanović nije kukavica, sjetite se samo kako je otišao u Mostar kada je tamo gorilo da bi zaustavio nerede i devastiranje i paljenje zgrade koja je bila sjedište HDZ-a BiH. On će otići kad god i gdje god treba, mislim da neće prezati od riskantnih situacija, to je dokazao i kao premijer”, komentar je predsjednika zagrebačke skupštine na otkazanu posjetu Milanovića BiH.

“Stabilna BiH je hrvatski nacionalni interes”

Upitan o tome da li postoje dvije službene politike iz Zagreba prema BiH, naglašava sitne razlike u pristupu između hrvatskog HDZ i SDP, ali insistira na tome da je stabilna BiH zapravo hrvatski nacionalni interes.

“Postoje određene male razlike, ali temeljne odrednice hrvatske vanjske politike su jednake. Mi ne dijelimo zemlju kao što to radi Milorad Dodik, a sigurno u dosluhu sa nekim u Beogradu. Mi, dakle, hoćemo funkcionalnu Bosnu i Hercegovinu, kao što neki njeni drugi susjedi ne žele.

Hrvatski nacionalni interes je da BiH bude stabilna i prosperitetna”, rekao je podsjetivši da je BiH jedan od glavnih trgovinskih partnera Hrvatskoj, ali i na historijske veze između dvije zemlje.

Ističe da u odnosu prema BiH stranački interes nije ispred državnog.

“Mi nemamo nikakvog razloga da na BiH gledamo kao na umjetnu tvorevinu koju treba razbiti i pripojiti sebi dio njezinog teritorija. To nije dio hrvatske politike i nikad nije ni bio. Što se tiče vanjskih odrednica prema BiH, tu je državni dio ispred stranačkog”, rekao je osvrčući se na odnose hrvatskog HDZ i SDP prema BiH.

“Nekima se stil Zorana Milanovića sviđa”

Klisović je dao i svoje viđenje o tome da li poruke predsjednika njegove zemlje doprinose uzavreloj političkoj situaciji u BiH.

“On ima svoj stil, to je svima jasno. Ono što treba razlučiti je politika koju vodi, u svojoj suštini, od stila. Nekima se taj stil i dopada, vidimo da je on najpopularniji političar u Hrvatskoj. Stavljati fokus samo na one koji nešto kritiziraju je atraktivno medijski, ali je pitanje da li pruža pravu sliku”, naveo je.

Ističe svoj stav da ovakve izjave i odnos ne štete posebno bilateralnim odnosima Hrvatske i BiH.

Leave your vote

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.