Posjetili su Herceg Novi uoči ljetne turističke sezone. Iznenađeni su cijenama u Crnoj Gori…

Ako planirate odmor u Crnoj Gori, možda biste se željeli zaustaviti Herceg Novom. Budući da nije popularno odredište mnogih turista iz Bosne i Hercegovine i regiona, Herceg Novi je tiho i mirno, što ga čini savršenim mjestom za ljetni odmor. Dok ste tamo, ima se dosta za raditi, vidjeti, ali i pojesti – piše Radio Sarajevo.

Za Bosance ovaj gradić koji je svega 40 minuta vožnje udaljen od Dubrovnika – historijsko je mjesto.

Postalo je pravilo da početak ljetne turističke sezone na primorju obilježi i porast cijena u trgovinama. No, za divno čudo – cijene su u Crnoj Gori u prodavnicama daleko manje nego kod nas u Bosni i Hercegovini.

U trgovinama litar mlijeka je 80 centi (1,60 KM). Hljeb od 300 grama je 40 centi (0,80 KM). Na plaži kafa je 1,30 eura (2,60 KM). Kugla sladoleda isto toliko – 1,30 eura.

Limunada je 2,50 eura (5 KM), Cedevita 2 eura ( 4 KM), Pivo točeno je 2,70 eura (5,40 KM), čaša gemišta 2 eura (4 KM).

Za ručak trebate izdvojiti od 40 eura (80 KM) koliko recimo košta salata od hobotnice za dvije osobe. Slična cijena je i svježe ulovljenih lignji ili rakova.

Cijene hotelskog smještaja za noćenje s doručkom, u zavisnosti od kategorije, u glavnoj ljetnoj turističkoj sezoni kreću se već od 40 eura (80 KM) do 80 eura (160 KM). Tako su nam rekli u nekoliko hotela gdje smo se zaustavili.

U privatnom smještaju cijene noćenja za dvije osobe iznosi od 30 (60 KM) do 60 eura (120) za četveročlane porodice.

Iznenadila ih je cijena parkinga u Herceg Novom. Vozačima se nudr dvije varijante, a radi se u Zonama 0 i 1, gdje su najveće gužve i gdje je najveža potražnja. S razlogom jer je najbliža rivi.

Cijena jednog sata parkinga iznosi svega 0,60 eura (1,20 KM). Možete platiti i parking za cijeli dan i on iznosi nevjerovatna četiri eura (osam KM).

Raspitali su se i za cijene kompleta od dvije ležaljke i suncobrana. Mogu se naći po cijeni od osam eura (16 KM) do 15 eura (30 KM), zavisno od lokacije.

Kada je riječ o cijenama gradskog prijevoza i taksija, minimalna cijena vožnje iznosi jedan euro (2 KM). Turisti kažu da je povoljan i da se nikada nisu žalili na cijene – zaključuje se u tekstu portala Radiosarajevo.ba.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.