Prava istina polako, ali sigurno izlazi na vidjelo, pogledajte kako se perfidno obmanjuje javnost: “Zastoji” na državnom nivou nekad i sad…”

Posljednje Vijesti

Član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik, govoreći o funkcionisanju državne vlasti, iznio je i tvrdnju da je tokom prošlog mandata, od 2014. do 2018. godine, na sceni bio zastoj – navodi se na početku analize Istinomjera koju u nastavku prenosimo u cjelosti i bez ikakvih intervencija.

Državljani BiH, ma gdje god živjeli u domovini ili dijaspori, izvolite činjenice.

– Dodik je ustvrdio da je SNSD pobjedom u RS-u “uzeo ono što mu pripada”, ali i da to nije bio slučaj u prošlom mandatu – navodi Istinomjer na početku analize.

“Mi smo kao pobjednici u RS uzeli ono što nam pripada u pogledu predstavljanja RS i nikada nismo imali istinsku želju, ni namjeru da to radimo sa SDA. Oni su naprosto tamo u FBiH pobjednici. Mi nismo ti koji će birati između toga ko je tamo bolji ili lošiji. Onaj koga tamo izabere narod biće u strukturama vlasti i to bi trebalo biti normalno. Prošli mandat to nije bilo, pa smo vidjeli zastoj”, kazao je Dodik, 3. 5. 2021.

– U pogledu dijela izjave u kojem Dodik tvrdi da smo u prošlom mandatu od 2014. do 2018. godine “vidjeli zastoj”, konsultovali smo zvanične internet-stranice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, kako bismo ustanovili koji saziv je bio efikasniji.

Aktuelni saziv Predstavničkog doma PSBiH, koji je konstituisan u decembru 2018. godine, do danas je održao 19 redovnih i deset hitnih sjednica, dok je u istom periodu, za otprilike dvije godine i četiri mjeseca, prošli saziv ovog doma državnog parlamenta održao 29 redovnih i četiri hitne sjednice. U cijelom mandatu ovaj saziv Predstavničkog doma PSBiH održao je 64 redovne i 11 hitnih sjednica.

Treba reći da je prošli saziv Predstavničkog doma PSBiH, prema ocjeni Centara civilnih inicijativa (CCI), organizacije koja je porovodila monitoring rada PSBiH, bio saziv koji je usvojio najmanji broj zakona do tada – izvještava prema činjenicama Istinomjer.

“Parlamentarna skupština BiH je u aktualnom mandatu usvojila ukupno 59 zakona, zaključno sa 30.06.2018. godine, što znači da je aktualni saziv PSBiH usvojio 26 zakona manje od prošlog saziva PSBiH, koji je usvojio 85 zakona, te 71 zakon manje od pretprošlog saziva PSBiH (2006.-2010.), koji je usvojio 170 zakona. Dakle, analizirajući realizaciju zakonodavnih aktivnosti PSBiH, može se zaključiti da je aktualni saziv PSBiH, koji je usvojio 59 zakona do 30.06.2018., definitivno najneučinkovitiji saziv PSBiH od postojanja ove Institucije”, navedeno je iz CCI-ja u julu 2018. godine.

– Međutim, ako nastavi ovom dinamikom rada i razmatranja mjera, aktuelni saziv Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je u oba doma usvojeno tek deset zakona, mogao bi biti i gori.

S druge strane, Dodikovim tvrdnjama o zastoju u prilog ne ide ni činjenica da je aktuelni saziv Vijeća ministara konstituisan godinu i dva mjeseca nakon održanih Općih izbora, krajem decembra 2019. godine, dok je prošli saziv Vijeća ministara konstituisan šest mjeseci nakon izbora 7. aprila 2015. godine.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine predvođeno Zoranom Tegeltijom do danas je održalo 35 sjednica, dok je saziv Vijeća ministara predvođen Denisom Zvizdićem u istom periodu održao gotovo duplo više sjednica, njih 67. Do Općih izbora u oktobru 2018. godine, ovo Vijeće ministara održalo je 155 redovnih sjednica, a do kraja tehničkog mandata 177.

Koliko je Vijeće ministara tokom prethodnih godina upućivalo zakona u parlamentarnu proceduru moguće je utvrditi i iz izvještaja o radu Predstavničkog doma PSBiH, objavljenih na zvaničnoj stranici parlamenta, a kako je Istinomjer nedavno pisao, Vijeće ministara BiH tokom aktuelnog mandata uputilo je osam prijedloga zakona, od čega je jedan prijedlog zakona uputio prethodni saziv Vijeća ministara BiH, koji je tada bio u tzv. tehničkom mandatu.

Prema mandatnom izvještaju o radu Vijeća ministara koji je objavio CCI, prethodni saziv Vijeća ministara utvrdio je 77 zakona u razdoblju od 31. 3. 2015. do 30. 6. 2018. godine.

Iz svega navedenog jasno je da je aktuelni saziv Vijeća ministara, ali i Parlamentarne skupštine BiH, daleko najneaktivniji, o čemu svjedoči i broj održanih sjednica izvršnog i zakonodavnog organa vlasti na državnom nivou, kao i broj usvojenih i predloženih zakona. Stoga će Istinomjer, poredeći rezultate rada aktuelnog i prošlog saziva vlasti na nivou BiH, Dodikovu tvrdnju da smo u prošlom sazivu “vidjeli zastoj” ocijeniti neutemeljenom – zaključuje se u analizi portala Istinomjer.

Leave your vote