Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Tegeltija poručio: “Za mene je neprihvatljivo da snage EUFOR-a patroliraju ispred javnog servisa, ispred televizije”

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija kazao je danas da nema potrebe za dodatnim snagama EUFOR-a u BiH i istakao je da se ukrajinska kriza neće preliti na BiH.

– Ono što je za mene lično neprihvatljivo je da snage EUFOR-a patroliraju ispred javnog servisa, ispred televizije. Vojska ispred televizije, u principu, znate šta uvijek znači. Ne vidimo mjesto, ni ulogu EUFOR-a na sportskim i dječijim igralištima, ali poštujemo mandat koji ima kao garant mira u BiH – rekao je Tegeltija.

Naveo je da ne postoji ni politički, ni vojni, niti bilo kakav interes da se kriza iz Ukrajine prelije na bilo koji način u BiH.

– Ne postoji niko u BiH da želi da se to prelije i siguran sam da se to neće desiti. Iako, moramo priznati, da u BiH prizivaju neke događaje i slično da se pravi situacija nestabilnom, da se šalju različiti izvještaji o BiH koji ne odgovaraju stvarnom stanju odnosa u BiH. Kao rezultat toga, dobili smo dodatne snage EUFOR-a u BiH, odlukom onih koji imaju pravo da je donesu – rekao je Tegeltija.

Dodao je da BiH ima svoj sporazum i svoje odnose sa NATO-om, koji su definirani i usaglašeni unutar zemlje.

– BiH će se prema tome, o saradnji sa NATO-om odnositi upravo onako kako je to definasano sporazumom. To je naše pravo da mi naše odnose regulišemo i sa NATO-om ili nekim drugim savezom na slobodan i legitiman način u ovim institucijama, u ovoj zgradi u kojoj mi sjedimo – rekao je Tegeltija nakon sastanka sa austrijskim saveznim kancelarom Karlom Nehamerom.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.