Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović o padu letjelice u Zagrebu: “Ne mislim uopće da je NATO trebao nešto jer ne može. Ne znate kamo to ide, imate nekoliko minuta…”

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je sazvao press konferenciju za javnost.

Javnosti se obratio na Pantovčaku na temu pada letjelice u Zagrebu.

“Nakon brifinga s načelnikom Glavnog stožera, ravnateljima obavještajnih agencija, zapovjednikom ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane odlučio sam se obratiti. Istraga je u tijeku, što se tiče same naravi letjelice koja je pala na Hrvatsku i o detaljima ne bih govorio i pozvao bih druge koji se obraćaju medijima ispred grabe svakih 15 minuta da to ne rade, a naročito da ne idu tamo bez potrebe, jer tamo nisu trebali biti u subotu.

Tražit ću da se sustav protuzračne obrane Republike Hrvatske, na čije manjkavosti sam upozoravao prije 2-3 mjeseca, treba početi graditi. Sad je pravi trenutak i to brzo, ne hitno, jer vjerojatno se ovakvo nešto više neće dogoditi, ali smo vidjeli sve nedostatke koji postoje i činjenicu da se možemo osloniti na NATO, ali odluke na kraju donosimo mi.

Odluke na kraju donosimo mi. Projektil odnosno bespilotna letjelica je proletjela kroz Mađarsku, nadamo se da se to više neće ponoviti. Članica smo NATO-a, lojalna, ali o našoj sigurnosti brinemo mi. Tražim hitno da se izdvoje sredstva koja su neusporedivo manja od borbenih aviona.

Javnost je mirna i sigurna u ovom trenutku, to je sve što trebate znati”, rekao je Milanović.

Šta s NATO-om?

“Glavni tajnik NATO-a je politička osoba, on nema tu nikakvu funkciju i ne zna ništa o tome. Naši zapovjednici su se čuli s NATO zapovjednicima. Ovo su odluke koje se u realnom vremenu donose u Zagrebu, na razini zapovjednika eskadrile preko šefa zrakoplovstva do mene.

Ne mislim uopće da je NATO trebao nešto jer ne može. Ako u vaš zračni prostor uđe nepoznata letjelica koja nije civilna, na čudnoj razini, i vaš sustav praćenja je uoči. Ne znate kamo to ide, imate nekoliko minuta. Pilot ima nekoliko minuta da uoči, identificira i djeluje. Ne mora biti ni u kontaktu sa zapovjednikom, a kamoli s predsjednikom. U tom trenutku pilot može donijeti krivu odluku, može srušiti i civilni avion, ali može srušiti i projektil koji može pasti na zgradu. To je pravo koje ja NATO-u ne bih ni dao, o tome odlučujemo mi”, rekao je Milanović.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.