Predsjednik Hrvatske stranke BiH Božo Skopljaković: “HNS je skraćenica za hrvatsku nacionalnu sramotu”

“Za inicijativu koju je pokrenuo HDZ tek sam čuo danas i ne podržavam je. Ne mislim da bi jednom Hrvatu i bilo kome drugom pomoglo to što će mu u osobnoj iskaznici pisati kojoj nacionalnoj skupini pripada”, istakao je u Dnevniku D FTV-a Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke BiH.

“Ovakvi prijedlozi sigurno nisu dobro došli i oni sigurno služe u predizbornu svrhu. Sjetimo se samo prijedloga Izbornog zakona 2018. godine, tzv. abecede.

Na nju smo potrošili gotovo četiri godine priče i razgovora, a ništa se od toga nije desilo.

Tako da se ništa neće desiti ni od ovakvog prijedloga, ali nažalost imamo ovakve prijedloge koji nam skreću pozornost sa stvarnih problema i ovaj put nemamo namjeru komentirati ovakve stvari i njihove pokušaje da nas uvuku u njihovu priču, nego želimo govoriti o stvarnim problemima koji tište građane BiH.”

Navodi da su stranke na vlasti u posljednje vrijeme intenzivirale pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

“Postavlja se onda pitanje zašto ovo nisu isto pokrenuli recimo 2014, 2015. pa bi vjerovatno sada već imali nekakva rješenja ispred sebe.

Vidimo da je cilj vladajućih zaista da se samo razgovara o ovakvim prijedlozima.

Ne mislim da će ovi prijedlozi, odnosno da će razgovori završiti sa dogovorom jer je očito da je premalo vremena za tako nešto i da je to zaista dovedeno u predizborni termin gdje se samo pokušava predstaviti kao dobronamjerno, međutim svi bježe od stvarnih problema i od istine i od onih stvari koje BiH treba da približavaju EU, usvajanje novih zakona, usklađivanje sa standardima EU.

To su sve stvari o kojima bi se trebalo razgovarati, ali Izborni zakon ovakav kakav se predlaže, a mi zapravo i ne znamo kakav je on jer je sada sve sakriveno od javnosti.

Ne mislimo da će doći do promjena Izbornog zakona, ali smatramo da je zaista potrebno usvojiti onaj minimum da napokon vratimo integritet izbornom procesu, da onih 50% građana koji su iskazivali nekakav revolt i nisu izlazili na izbore, da im vratimo povjerenje u taj izborni proces, da se vrate na izborna mjesta i da dobijemo ona rješenja koja će nam omogućiti da napokon birači, a ne brojači rješavaju izbore.”

Escobar dobro prepoznao koji su ključni problemi u BiH

Skopljaković smatra da vladajuća trojka čini sve da se javnosti predstave kao oni koji žele promjene, a da oni drugi te promjene ne žele.

“Teško nam je suditi u ovom momentu ko snosi veću odgovornost jer zaista nemamo puno informacija na koji način, o kojim modalitetima se razgovaralo u ovome svemu.

Ono što znamo vezano za tehničke izmjene da je HDZ po svom nalogu prema Martinu Ragužu da ne glasa za tehničke izmjene prije par godina snosi isključivu i izravnu odgovornost zašto nemamo te tehničke izmjene Izbornoga zakona.”

Navodi da je Escobar dobro prepoznao koji su ključni problemi u BiH.

“Osobno smatram da je kriminal i korupcija nešto što najviše nagriza i šteti BiH, a vladajući, kao što vidimo, pokušavaju skrenuti pozornost sa stvarnih problema u kojima žive građani.

Vidimo u proteklih godinu-dvije dana imali smo koronavirus koji evo jenjava, a nažalost vladajući nisu učinili dovoljno da se spasi određeni broj života koji su se najvjerojatnije mogli spasiti da su poduzeli odgovarajuće mjere onako kako je to trebalo.

U posljednje vrijeme vidimo velika poskupljenja, nevjerojatno opterećenje na sve građane koji su i sa prijašnjim cijenama jedva sklapali kraj s krajem, a sa sadašnjim to će samo ubrzati odlazak mladih iz BiH i jasno da vladajuće to nije uopće zabrinulo.

Oni ne plaćaju gorivo, vozaju se automobilima koje plaća narod, sve svoje ukućane su zaposlili, a ovi drugi ih ne zanimaju – ako nećete u stranku onda izvolite pakirajte kofere i odlazite za Njemačku ili neku drugu zemlju u kojoj treba da ostvarite svoja prava koja niste u mogućnosti da ostvarite u svojoj domovini.”

Na pitanje kako je živjeti u srednjoj Bosni 30 godina nakon rata Skopljaković odgovara: “Sva ova poskupljenja ne djeluju po nacionalnoj osnovi.

Svi smo na ovom prostoru jednako ugroženi. Ja dolazim iz Novog Travnika, to je mala sredina, mala općina između 20 i 30 hiljada stanovnika i kada pogledate u tako malom prostoru imate dvije različite pošte, dvije elektroprivrede, dva komunalna poduzeća.

Pa sa takvom infrastrukturom se ne mogu podičiti ni veliki gradovi u BiH.

Kad kažem podičiti to govorim pod jednom ironijom i nažalost to se dešava u našoj sredini, a sve to plaćaju i trpe građani na ovom prostoru, a vladajući su podijelili između sebe kako institucije, tako i državna poduzeća i nemoguće je jednostavno doći u poziciju da se zaposlite ako niste član određene stranke koja upravlja određenim tim javnim poduzećem ili institucijom kojom vladaju.

Tako da, što se toga tiče, zaista kada se pita ko je ovdje ugrožen, ugroženi su zaista svi koji nisu u vladajućim strankama, a većina njih ne želi uopće da bude u tim strankama i krajnje je vrijeme da upravo oni iziđu na izbore i kažu jedno odlučno ne ovakvoj jednoj politici i zaustavimo više ovakvo što i da BiH pokrenemo ka EU i NATO savezu sa novim snagama koje nisu opterećene kriminalnim i koruptivnim radnjama iza sebe.”

Narodi žive pod jednakim pritiskom i opterećenjem

Navodi da narodi zaista žive jedni sa drugima.

“Žive pod jednakim pritiskom, opterećenjem, pod jednakim uvjetima. Narod živi i narod nije opterećen takvim stvarima koliko je opterećena sama politika i oni su ti koji žele da to opterećenje prebace na narod kako bi narod ponovo rješavao probleme koji su oni trebali da riješe.

Ja se nadam da će narod izaći na izbore i napokon ih riješiti dužnosti i da na vlast dođu oni koji mogu voditi narod i BiH na boljoj budućnosti.

Ono što je potrebno zaista napraviti u tim političkim odnosima je ta jedna relaksacija, vraćanje tog povjerenja između stranaka, ali to ne mogu učiniti ovi koji su trenutno na vlasti.

Njih je potrebno zamijeniti novim snagama koje će zaustaviti ovo što oni čine već godinama.”

Ističe da ga nije strah reorganizacije BiH.

“To je ono čemu mi težimo i što bismo željeli da se desi, ali ne na ovakav način kako nacionalisti žele da nas podijele u nekakve nove entitete kada vidimo i da sa ova dva građani nisu u mogućnosti da ostvare svoja prava i da slobodno žive na način kako bi to trebalo.”

HNS je skraćenica za hrvatsku nacionalnu sramotu

Skopljaković kaže da HDZ nije imao hrabrosti da se nosi sa problemima u BiH nego su krenuli u organizaciju Hrvatskog narodnog sabora.

“U taj HNS, kao građansku udrugu, uvukli su sve druge hrvatske stranke pod krinkom zaštite hrvatskih nacionalnih interesa, a zapravo se radi isključivo o zaštiti interesa jednog čovjeka i jedne stranke. HNS je zapravo skraćenica za hrvatsku nacionalnu sramotu i on to zaista jeste.

Hrvatski narod je ostao zatvoren u ovim okvirima i nema mogućnosti da stranke djeluju slobodno izvan tog okvira.

Ohrabrujuće je i za pohvalu zaista za neke stranke kao što su Republikanska stranka, Čapljinska stranka i još neke stranke koje su smogle hrabrosti da iziđu iz HNS-a i vjerujemo da će se u narednom periodu to više intenzivirati i da će još stranaka izići iz HNS-a jer je nemoguće da se iza jedne takve građanske udruge prikriva sve ono što HDZ radi jer sa takvom jednom građanskom udrugom ne snosite odgovornost niti prema narodu, a niti prema visokom predstavniku jer se krijete iza građanske udruge.

Gospodo, stranke kada se udružuju one se udružuju na temelju koalicijskih sporazuma, imaju svoja prava i obveze kroz te dogovore i ugovore i krajnje je vrijeme da se i mi u hrvatskom korpusu počnemo na taj način ponašati, da iziđemo iz HNS-a i da djelujemo kao što djeluju i druge stranke u drugim narodima.”

Pojašnjava da ono što HDZ radi zajedno sa drugim vladajućim strankama trenutno jeste prikrivanje onoga o čemu oni razgovaraju kada govorimo o izmjenama Izbornog zakona.

“Vrlo dobro znamo da je tu potrebno mijenjati određene stvari u Ustavu.

Imamo Ustav kakav imamo i ne dopuštamo da se sad taj Ustav mijenja na način da ga se mijenja tamo negdje skriveno, da građani ne budu upoznati o stvarnim ti promjenama i to je ono zaista što nije dobro.

Građani moraju više znati o čemu se ovdje radi jer se tiče izravno nas i niko nije dao mandat vladajućima da mijenjaju takve stvari u takvom obimu, a da građani ne budu upoznati i nemaju mogućnosti da reagiraju na ono što oni mijenjaju.”

Naglašava da je jasno da HDZ i HNS ne vode jednaku politiku prema svim Hrvatima.

“Prije dvije godine kada je potpisan mostarski sporazum imali su prigodu da zaustave potpisivanje tog sporazuma i da kažu samo – Travnik, pa da se onda donesu jednaka pravila i za Mostar i za Travnik, ako ste zaista iskreni, a ako niste onda prestanite više o tome govoriti i dajte nama prigodu da se izborimo za svoja prava, a ne da nam se vi borite za naša prava na takav jedan licemjeran način.”

BiH treba da učini sve kako bi što prije pristupila EU

Skopljaković smatra da BiH treba da bude moderna, demokratska, evropska država sa najvišim evropskim standardima kako bi omogućili da građani ostvaruju svoja prava na svom pragu, a ne da odlaze u EU kako bi ostvarili svoja prava.

“Dakle BiH treba da učini sve kako bi što prije pristupila EU i u tom pristupanju EU doći će i do transformacije. Previše smo mi vremena potrošili u zadnjih 20 i nešto godina i razgovarali o konstitutivnosti, o izbornim i drugim nekakvim zakonima, a malo se toga govorilo o kriminalu i korupciji.

Što god budemo bliži tom pristupanju EU BiH će biti u jednom preobražaju gdje je mnogi neće moći prepoznati, ali izgledat će puno bolje nego što je ovo sada.

I BiH će iz ovog stanja prelaziti sigunro u to jedno građansko kao što su sve druge evropske zemlje i mislim da nije dobro forsirati na takav jedan način građanski preustroj koji vladajuće stranke onda dočekuju na nož, plaše ponovo građane sa nekakvim politikama koje će biti negativne, što je naravno netačno, ali trebamo se boriti za evropsku BiH i to je zaista naša perspektiva.”

“Da ja podupirem Dragana Čovića ja bih bio u HDZ-u ili u najmanju ruku Hrvatska stranka bi bila članica HNS-a, te bi tako bez pogovora, poslušno slušali sve njegove naloge i izvršavali ono što HDZ u tom momentu želi.

Gospodin Komšić je na izborima biran jednako kao i gospodin Čović 2014. godine i ako pogledamo ko to najviše se poziva i proziva legitimitet i legitimnost određenog političara u BiH, pa naravno gospodin Čović.

HDZ sve ovo vrijeme imaju nelegitimnog predsjednika stranke”, zaključio je Skopljaković.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.