Predsjednik SDS-a Mirko Šarović bez dlake na jeziku progovorio o dogovoru u Briselu: “Vrag leži u malim stvarima”

“Vrag leži u malim stvarima”, rekao je u Banjaluci predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarišući dogovor u Briselu.

U dokumentu koji je ishod višečasovnog sastanka lidera stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i predstavnika Evropske unije, kojem lider SDS nije prisustvovao ima odličnih stvari, kaže Šarović.

Ipak, nekoliko tačaka su, tvrdi, sporne po političare u Republici Srpskoj.

“Što se mene tiče kao predsjednika SDS, neki od elemenata su potpuno neprihvatljivi i prihvatanje takve vrste odgovornosti ne bi bilo prihvatljivo ni sa politikom ni sa trenutkom u kojem se traži prihvatanje nekih stvari koje su u suprotnosti i sa odlukama Narodne skupštine Republike Srpske”, rekao je Šarović – prenosi N1.

Kao prvo što mu je neprihvatljivo naveo je pitanje koje se odnosi na obavezu za praćenje i preduzimanje bezbjednosne politike i politike sankcija Evropske unije.

“To znači da se mi i ako nismo kandidat obavezujemo da ćemo pratiti sankcije i politiku Evropske unije u smislu odnosa prema Rusiji”, rekao je Šarović navodeći da Bosna i Hercegovina nema potrebu da prati spoljnu politiku Evropske unije s obzirom na to da nema status kandidata.

“Drugo važno pitanje koje je takođe vrlo problematično je pitanje dalje ustavne reforme zasnovane na preporukama neke od institucija između ostalog i Venecijanske komisije, ne treba da se krijemo i zamazujemo oči kada su stavovi Venecijanske komisije potpuno jasni i podrazumijevaju pojednostavljenje određenih stvari, poput zaštite vitalnog nacionalnog interesa i verifikacije silom nametnutih prenosa nadležnosti,” rekao je Šarović.

Neprihvatljivo mu je i unaprijed preuzimanje i implementacija svih presuda međunarodnih i domaćih sudova. “To znači da smo mi saglasni sa tim da se šuma, voda, rijeke, poljoprivredno zemljište knjiže kao imovina Bosne i Hercegovine”, tvrdi Šarović ističući kako ne može biti opravdanje ono što kaže lider SNSD da će se o državnoj imovini razgovarati nakon izbora.

“Ja nisam saglasan, mislim da su ljudi koji su pod pritiskom u velikom problemu da vode Republiku Srpsku. To je za mene činjenica. Zalud fina priča o odbrani”, istakao je lider SDS tvrdeći kako “ne želi da budem pod kišobranom lažnog jedinstva i da dovodi zemlju pred sunovrat da bi me pritisnuli i da bih rekao evo o tome ćemo nakon izbora”.

Šarović je istakao i kako je uoči sastanka bio upoznat sa sadržajem dokumenta koji je sada izmijenjen samo u finesama, što vidi kao potvrdu kvaliteta svoje odluke da se ne odazove pozivu na sastanak.

Iako učesnici sastanka navode kako smatraju da bi ishod dogovora u Briselu mogao biti kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu, Šarović je istakao kako nije toliki optimista.

Pogledajte snimak.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.