Predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarisao trenutnu sigurnosnu situaciju: “Deset ludih glava izaziva problem”

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović komentarisao je trenutnu sigurnosnu situaciju u svijetu i širenje NATO-a rekavši kako je to jedan od razloga rata u Ukrajini. Šarović je dodao kako posljedice toga trpi čitav svijet, pa samim tim i BiH.

– Strepimo od bezbjednosnih posljedica, a one se prenose navijanjem za jednu ili drugu stranu. Ja priželjkujem da se sukob premjesti za pregovarački sto, rekao je Šarović.

Šarović ne vjeruje da se sukob može preliti na tlo zapadnog Balkana, ali kaže da više razmišlja o unutrašnjim tenzijama.

– Problem stvara jedan mali broj ljudi, deset ludih glava izaziva problem, jer kada oni stupe na scenu, ostali pametni se povuku. Toga se trebamo plašiti, ima osoba koje su spremne da poremete ovo što nam je dragocjenost, a to su mir i stabilnost, kazao je Šarović.

On ističe da BiH nema status kandidata i samim tim nema obavezu pridržavanja spoljnoj politici EU. Dok je Srbija kandidat i njena obaveza pridržavanju spoljnoj politici je izričita.

Osvrćući se na potez člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, koji je nedavno napustio sjednicu Predsjednišva, iako je mogao glasati protiv određenih odluka ili potegnuti vitalni i nacionalni interes, Šarović kaže da ako napuštate sjednicu Predsjedništva ona i dalje traje, ali odluke donose ona dvojica, ovaj treći više nema pravo povlačenja vitalnog, nacionalnog interesa.

Šarović smatra da se trojica članova Predsjeništva BiH teško mogu dogovoriti, te da je koalicija SNSD-SDA-HDZBiH napravljena da ne donosi nikakav rezultat u svom mandatu, izuzev pitanja oko kojih imaju pojedinačne interese, prenosi BN.

– To su kadrovska pitanja oko namještenja. Oko suštinskih pitanja neće se dogovoriti, ne postoje dva pitanja oko kojih će se usaglasiti u narednih osam mjeseci. Ova vlast za tri i po godine rada nije iznjedrila tri zakona da se usvoje u konačnom obliku.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.