Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan se oglasio: “Na Balkanu ulažemo napore da spriječimo nove tenzje”

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će ta država nastaviti poduzimati potrebne napore u cilju postizanja mira u Ukrajini.

“Uspostavljanje prvo primirja, a zatim i trajnog mira između naša dva susjeda bilo bi jedno od najboljih djela učinjenih za cijelo čovječanstvo”, kazao je Erdogan u obraćanju u Ankari, glavnom gradu Turkiye, nakon iftara sa grupom ambasadora u povodu ramazana, muslimanskog mjeseca posta.

Naglasio je značaj dijaloga kako bi se postiglo primirje u Ukrajini – javlja Anadolija.

“Svim srcem vjerujem da se mirno rješenje može pronaći kroz dijalog na osnovama očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine”, rekao je Erdogan te dodao:

“Nastavit ćemo sa naporima kako bi postigli zadovoljavajući ishod pregovora iz Istanbula koji će biti odgovarajući za obje strane i međunarodnu zajednicu.”

Istakao je da su nedavne fotografije i snimci iz Buče i Irpina u Ukrajini bacili sjenu na napredak postignut tokom pregovora predstavnika Rusije i Ukrajine u Istanbulu prošlog mjeseca.

Erdogan je komentarisao i posljednja dešavanja u Al-Qudsu/Jerusalemu i džamiji Al-Aksa.

“Vidimo šta se desilo u Al-Aksi. Ovo nas je zaista duboka rastužilo. Nadam se da se ovo više neće dešavati u budućnosti”, istakao je Erdogan.

Dotakao se i odnosa Turske sa Armenijom kao i dešavanja na Balkanu.

“S iskrenom namjerom nastavljamo proces normalizacije sa Armenijom. Ulažemo, također, napore da se spriječe nove tenzije i očuva stabilnost na Balkanu”, kazao je Erdogan.

Podsjetio je i na borbu koju Turkiye godinama vodi protiv terorističkih organizacija.

“Želio bih kazati da očekujemo snažnu podršku svih naših prijatelja u pogledu prekida resursa kojima se finansiraju terorističke organizacije”, rekao je Erdogan.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.