Izbori u Turskoj, prebrojano je 99 posto glasova: Recep Tayyip Erdogan i Kemal Kilicdaroglu su na pragu drugog kruga

Građani Turske su glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a birali su između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima imalo je 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana glasalo je po prvi put.

U 16 sati po našem vremenu jučer zatvorena su birališta u Turskoj, čime je završeno glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Nepotpuni i nezvanični rezultati izbora objavljuju se od jučer, nekoliko sati nakon zatvaranja birališta. U toku je brojanje glasova.

Aktuelni predsjednik Recep Tayyip Erdogan, Kemal Kilicdaroglu i Sinan Ogan, prema redosljedu na glasačkom listiću, kandidati su za predsjednika Turske.

Međutim, ako nijedan od njih ne osvoji više od 50 posto glasova i osigura izravnu pobjedu, održat će se drugi krug izbora 28. maja.

Na 99,38 posto prebrojanih glasova Erdogan ima 49,42, a Kilicdaroglu 44,95 posto glasova.

Iako postoji još teoretska šansa da pobjednik bude proglašen u prvom krugu, najizvjesnije je da će Turci za dvije sedmice ponovo na birališta, kada će odlučivati direktno između Erdogana i Kilicdaroglua.

Trećeplasirani je Ogan i podsjećamo, pojedini smatraju da bi od njega moglo zavisiti ko će biti izabran za predsjednika. Mišljenja su da to zavisi od toga koga će podržati u drugom krugu.

Posljednji je Muharrem Ince koji je ranije ove sedmice povukao kandidaturu, ali nije izostavljen sa glasačkog listića zbog čega je postojala mogućnost da se glasa za njega.

Sve izvjesniji je drugi krug koji će biti neophodan ukoliko nijedan od kandidata ne dobije više od 50 posto glasova.

“Mi smo ispred”, napisao je kratko na zvaničnom Twitter nalogu Erdoganov suparnik, Kemal Kilicdaroglu.

Kada je u pitanju borba za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta, u konkurenciji je pet višestranačkih blokova: Narodni savez, Nacionalni savez, ATA savez, Savez rada i slobode i Unija socijalističkog saveza.

Rezultati se mijenjaju iz minute u minutu.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.