Profesor doktor Zlatko Hadžidedić upozorava: “Ovo je najopasniji udar na BiH i najveća pljačka u povijesti!”

Nema sumnje da je riječ o do sada najopasnijem udaru na Bosnu i Hercegovinu, kaže za portal Radiosarajevo.ba poznati bh. politolog, prof. dr. Zlatko Hadžidedić nakon što jučer obznanjeno da je u Službenom glasniku RS, Ukazom predsjednice tog entiteta Željke Cvijanović, objavljen tzv. zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti.

„Kojim se država nastoji lišiti svoje substance, time što će sva njena imovina na teritoriji RS biti pripisana tom entitetu. Naravno, riječ je o protivustavnom i nezakonitom potezu, koji je također protivan presudi Ustavnog suda kojom se jasno ukazuje da na temelju postojećeg Ustava sva državna imovina pripada državi Bosni i Hercegovini, koja je može ustupiti na korištenje entitetima, ali entiteti ni na koji način ne mogu postati njeni vlasnici“, kaže prof. Hadžidedić.

Indikativna tišina

Kako kaže Hadžiddić, u svakoj drugoj državi na svijetu bi izvršioci ovog, još jednog, pokušaja državnog udara bili smjesta pohapšeni i trajno lišeni slobode, ako ne i života.

„Ali, u Bosni i Hercegovini, mi se još uvijek pitamo šta to oni tamo rade?! Indikativna je tišina sa kojom je ovaj potez Banje Luke dočekan u Sarajevu – očito da se radi o davnom dogovoru SDA i SNSD, još iz vremena tzv. Prudskog sporazuma, o tome da se državna imovina podijeli, pokrade i dodijeli entitetima, a zatim i da se prenese u privatno vlasništvo čelnika ove dvije stranke“, naveo je Hadžidedić.

Najveća pljačka u povijesti

Kaže kako je teško naći riječi kojima bi se adekvatno prokomentirali ovi potezi, jer je kvalifikacija o “udruženom zločinačkom poduhvatu”, pa čak i kvalifikacija o “državnom udaru” nedovoljna da objasni o čemu se ovdje radi.

„Jednostavno, ovo je do sada najveća pljačka u povijesti, u svim vremenima, na svim prostorima! I, naravno, posve predvidljivo, direktan saučesnik u ovoj pljački državne imovine i uništenju Bosne i Hercegovine je Visoki predstavnik, Christian Schmidt, koji ima sve ovlasti da poništi ovaj nezakoniti akt i da naredi hapšenje njegovih počinilaca, ali umjesto toga on je odlučio da ih ‘ljubazno’ zamoli da se suzdrže od njegovog donošenja!?“, zgrožen je Hadžidedić.

Nema nikakve sumnje – dodaje Hadžidedić – da je ovim potezom Christian Schmidt učinio ne samo sebe, nego i one koji su ga poslali na ovu dužnost – a to su Njemačka i Europska unija – najdirektnijim saučesnicima u državnom udaru, najvećoj pljački u povijesti, i konačnom uništenju Bosne i Hercegovine.

„A nema ni sumnje da u ovome Schmidt ima njihovu podršku i da je upravo uništenje Bosne i Hercegovine odavno, još od Lisabonske konferencije iz 1992. godine, jedini cilj Europske unije na ovim prostorima.

Ukoliko u predstojećih sedam dana Schmidt ne poništi ovaj nezakoniti akt i sve ostale jednostrane akte RS, Dejtonski mirovni sporazum će prestati da važi, a Bosna i Hercegovina će prestati da postoji kao država, lišena sve svoje imovine, svih svojih nadležnosti i svih svojih resursa“, ističe Hadžidedić, te zaključuje:

„Ako se to dogodi, građani Bosne i Hercegovine treba da barem budu svjesni da je to djelo Europske unije, čiji izvršioci na terenu su domaći izdajnici koji u tome učestvuju, u Sarajevu, Banjaluci i Mostaru, koji će kao nagradu za svoju izdaju dobiti dio vlasništva nad imovinom Bosne i Hercegovine, dok će drugi dio vjerovatno predati u vlasništvo europskim korporacijama“.

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.