Protesti ispred OHR-a u Sarajevu i dalje traju, pogledajte snimak sa lica mjesta: Brojni građani odbijaju da odu, poručili da ostaju čitavu noć

Veliki broj građana prisustvuje protestima ispred OHR-a zbog namjere visokog predstavnika Christian Schmidta da nametne izmjene Izbornog zakona i Ustava Federacije BiH.

Nekoliko hiljada građana je došlo ispred Ureda visokog predstavnika da izraze svoje nezadovoljstvo, a skupu su se pridružili i predsjednici stranaka.

Iako je najavljeni termin za završetak protesta završio u 21 sat veliki broj građana je i dalje prisutan ispred zgrade OHR-a.

Desetine građana su i dalje tu. Oni su poručili da će ostati tu čitavu noć. Kako kažu isporučili su zahtjev za produžen boravak – javlja Klix.

Građani sada traže da se o mogućnosti nametanja izbornog zakona zvanično oglase ambasade SAD-a i Velike Britanije.

Građani su poručili Schmidtu da ovakav zakon implementira u Njemačkoj, a tražili su i da podnese ostavku. Poručili su da će proteste nastviti i sutra, ali bez političara.

Podsjećamo, već danima se špekuliše da je visoki predstavnik Christian Schmidt, sa pravnicima OHR-a, pripremio izmjene Izbornog zakona BiH, a sve prema smjernicama Vlade Republike Hrvatske.

Ranije danas predsjednik SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da mu je u telefonskom razgovoru sa Christianom Schmidtom nagovješteno da neće biti nametanja izmjena Izbornog zakona, a isti dojam stekao je i predsjednik SDA Bakir Izetbegović, također nakon razgovora sa visokim predstavnikom.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na skupu ispred OHR-a rekavši da visoki predstavnik Christian Schmidt ne nameće izmjene Izbornog zakona i Ustav federacije BiH.

“Nisam došao ovdje da vas dijelim, govorim kao predsjedavajući Predsjedništva BiH. Za mene ste svi ovdje jednaki, hvala vam što ste došli.

Nisam mogao da zamislim kad sam polagao zakletvu da ću zajedno sa građanima izlaziti na proteste i braniti interese države”, rekao je Džaferović.

Zahvalio se svim građanima koji su došli da izraze svoje nezadovoljstvo.

“Dozvolite mi da kažem, u ime svih građana da pozovem visokog predstavnika da u ovom trenutku u toku predizborne kampanje ne mijenja Ustav i Izborni zakon, predsjednici svih stranaka su u Briselu potpisali izjavu da se ovaj posao radi 6 mjeseci nakon sto se formiraju vlade na svim nivoima”, rekao je Džaferović.

Poručio je da rješenja ne trebaju pogodovati samo jednima već svim građanima BIH.

“Neka to zapamte svi”, rekao je Džaferović.

Pogledajte i snimak sa lica mjesta koji je zabilježen prije nekoliko minuta.

Video snimci sa interneta

Pročitajte više

Log In

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.